Protagonista col·lateral
Política 15/10/2022

L’alcalde més inhabilitat per l’1-O

L'exalcalde d'Alcarràs Miquel Serra, ja retirat de les institucions, ha estat condemnat en dues causes

2 min
Pla mitjà de l'exalcalde d'Alcarràs, Miquel Serra, atenent els mitjans de comunicació davant dels jutjats de Lleida, el 27 de setembre del 2021. (Horitzontal)

BarcelonaSi Alcarràs ha guanyat l'Ós d'Or i ara opta als Oscars, també per partida doble l’exalcalde d’aquest municipi del Segrià ha estat inhabilitat. L’Audiència de Lleida confirmava dimecres la condemna a un any d’inhabilitació i 1.400 euros de multa a Miquel Serra (Alcarràs, 1967) per desobediència: no va despenjar estelades ni va retirar una placa de l'1-O de l'espai públic en la campanya de les eleccions espanyoles de l’abril del 2019. El dirigent republicà ja havia estat condemnat a tres mesos d’inhabilitació i una multa de 400 euros per obrir el centre cultural Lo Casino com a punt de votació per al referèndum.

Dels 712 alcaldes investigats per l’1-O, només es van acabar obrint diligències contra 78, 65 de les quals van quedar arxivades. Dels quatre judicis que s'han fet, dos han acabat amb absolució i els altres dos amb condemnes. Si l'exalcalde d'Agramunt Bernat Solé era fins ara el polític amb una pena d'inhabilitació més alta amb un any, ara ho és Serra, que acumula quinze mesos. Diu que és un escarment per la resistència del poble l'1-O. "Aquí no va poder passar la Guàrdia Civil", recorda amb orgull.

La inhabilitació no l'afectarà. Després de vuit anys al capdavant de l'alcaldia, on va acabar amb l'hegemonia de PSC i CiU, el 2019 va fer un pas al costat fidel al seu compromís de no estar més de dos mandats. De fet, Serra no havia de ser el candidat, però la seva forta implicació en el teixit associatiu va fer que la secció local li proposés liderar la llista a última hora i ell ho acceptés i es convertís en el primer alcalde republicà des de la Guerra Civil. La política, però, la porta a dins i no se n'ha desvinculat. Des del 2021 és secretari general de la Federació d'ERC de Lleida i en va ser president els dos anys anteriors. També ha estat temptejat per anar al Parlament, però ho ha declinat.

Pagès i ramader, els camps de fruita dolça i la granja de 1.500 truges que té li ocupen massa temps. "Fer de polític és més dur que fer de pagès, perquè les decisions que prens mai satisfan a tothom", assenyala Serra, que deixa clar, però, que no canviaria per res del món la seva etapa com a alcalde. Això sí, ja no troba a faltar que es presentin veïns a casa seva a qualsevol hora del dia o haver de fer més hores que un rellotge per compaginar les dues tasques.

stats