Política 05/10/2018

L’oposició posa sobre la taula unes eleccions anticipades

La CUP demana fer una "reflexió profunda" i anuncia que convocarà la seva militància

Ot Serra
3 min
Els diputats de Cs, asseguts als seus escons amb la incògnita de si el ple se celebrava

BarcelonaEn l'enèsima jornada de discrepàncies entre JxCat i ERC, l'oposició va passar hores amunt i avall del Parlament esperant si hi hauria ple o no. L'acord polèmic a última hora va indignar la resta de partits, que van alertar que la fórmula perquè els diputats de JxCat processats puguin delegar el seu vot posa en risc la institució perquè obre la porta a possibles impugnacions del que s'aprovi a la cambra. La crisi entre els socis de Govern és ja pràcticament insostenible als ulls de bona part de l'oposició, que ahir ja va posar sobre la taula el remei de l'avançament electoral.

La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, va denunciar el que havia sigut el "dia de la vergonya absoluta" i la "setmana negra de Catalunya". La líder de l'oposició es va referir als "assalts violents dels comandos separatistes animats per Torra" de dilluns i a la voluntat de "saltar-se les resolucions judicials" de JxCat i ERC d'ahir. En la línia dels últims mesos, Arrimadas es va adreçar al president espanyol, Pedro Sánchez, perquè intervingui a Catalunya. "¿Això és normalitat, senyor Sánchez? Què més ha de passar perquè protegeixi els catalans?", es va preguntar en roda de premsa.

El PSC i els comuns van coincidir en el diagnòstic i van apel·lar a les dues forces independentistes perquè reconsiderin l'acord. "Els diputats estan suspesos: no cobren. Tota la resta és comèdia", va subratllar la portaveu socialista, Eva Granados, que va anunciar que el seu partit presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional si es manté la fórmula. Tant Granados com la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem, Jéssica Albiach, van apuntar directament a JxCat i van acusar el grup liderat per Carles Puigdemont de "trair" el pacte aprovat dilluns en ple, al qual els comuns també van donar suport. "L'han fet saltar pels aires", va asseverar Albiach, que es va referir a un Govern que "agonitza" i va assegurar que té "seriosos dubtes que aixequi el cap". "Han tornat a posar al davant la seva lluita per l'hegemonia i el relat. Si no arriben a un acord s'hauran de plantejar convocar eleccions", va sentenciar.

Qui sí que va demanar un avançament electoral amb totes les lletres va ser el president del PP a Catalunya, Xavier García Albiol. "L'única solució passa per la dissolució del Parlament i la convocatòria d'unes noves eleccions", va afirmar, després d'afirmar que Catalunya "està governada per uns antisistema". "Torra, ERC i la CUP són uns antisistema de les institucions catalanes i Catalunya està en mans d'uns irresponsables", va concloure el dirigent popular.

La CUP convocarà les bases

Des d'una perspectiva radicalment diferent, la CUP també va expressar la seva "insatisfacció" amb la jornada d'ahir, però, amb un to força més rebaixat que de costum, es va limitar a parlar d'una situació "complexa". "Lamentem profundament aquest espectacle i que molta gent no estigui entenent el que ha passat avui", va apuntar la diputada cupaire Maria Sirvent. En roda de premsa, va resumir que el seu partit manté que els diputats afectats per la interlocutòria de Pablo Llarena no estan suspesos perquè així ho va decidir el Parlament per majoria absoluta a la cambra. En conseqüència, va dir, els seus drets estan "absolutament intactes" i, d'aquesta manera, les delegacions aprovades abans de l'estiu i prèvies a la suspensió del magistrat instructor "segueixen vigents".

Sirvent va insistir que el seu espai ha de fer una "anàlisi profunda" de la situació política actual i va anunciar que el secretariat nacional de la CUP convocarà la seva militància per debatre del rumb que ha d'agafar la seva "acció política" de cara al futur. Responent als periodistes, no va aclarir si això podia consistir a demanar la dimissió del Govern o algun altre tipus de moviment que afecti l'estabilitat parlamentària.

La diputada també va assegurar que els anticapitalistes són "conscients" que el procés independentista comporta "costos polítics i personals", però va subratllar que la qüestió de fons en aquest embat és la "sobirania" del Parlament, motiu pel qual va voler recordar l'expresidenta de la cambra, Carme Forcadell, empresonada al Catllar. Tanmateix, Sirvent va reiterar que aquest pols s'ha d'entendre en clau "antidemocràtica de l'Estat".

stats