El jutge de vigilància penitenciària rebutja tres recursos dels presos i els manté suspès el tercer grau

Es referma en les tesis de la revocació del règim de semillibertat

2 min
Presos sortint de la presó

El jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Barcelona ha decidit mantenir la revocació del tercer grau de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull. L'òrgan ha desestimat tres recursos presentats pels presos polítics contra la resolució del jutjat del 9 de març passat que els mantenia privats d'aquest règim de semillibertat. En aquella resolució, el tribunal estimava un recurs de la Fiscalia contra la decisió de la secretaria de mesures penals del departament de Justícia de concedir-los el tercer grau.

En l'escrit, el magistrat considera que bona part dels arguments de la defensa ja havien sigut desestimats en la mateixa resolució que els presos recorrien amb aquest recurs i, per tant, els torna a "rebutjar" remetent-se a la declaració anterior. Així, descarta algun dels arguments de la defensa, com ara el que considerava que mantenint-los la revocació del tercer grau s'oblida la funció de "reeducació i reinserció social" d'aquest règim establerta a la Constitució.

En aquest sentit, cita una interlocutòria del Tribunal Suprem sobre la qüestió i defensa que, encara que la normativa penitenciària no estableix terminis mínims "per la progressió de grau", això no significa que "es pugui obviar l'extensió de la pena imposada, establerta, segons la gravetat del delicte, pel tribunal sentenciador". "No es tracta, com manifesta l'impugnant en el seu escrit, d'assumir una nova condemna, sinó de complir precisament la imposada", assevera.

El jutge també respon a la defensa dels presos, que va ressaltar en el seu escrit una resolució del mateix jutjat penitenciari de l'agost del 2018, en què precisament va confirmar una progressió a tercer grau anterior que havia acordat l'administració. "Sembla oblidar que aquesta resolució va ser revocada per la interlocutòria del Tribunal Suprem del 4 de desembre del 2020", diu l'escrit. De fet, el criteri dels jutges de vigilància penitenciària respecte al tercer grau ha fet un gir des que el Suprem va revocar en aquesta interlocutòria tant els tercers graus com l'aplicació del 100.2 als presos, que els havien permès sortir dels centres per treballar o fer voluntariat.

D'altra banda, el magistrat assenyala que el fet que els presos reconeguin els fets i n'assumeixin "les conseqüències" no implica que hagin fet "una assumpció delictiva". En el mateix sentit, argumenta que el Suprem ja va indicar que "no es tracta de castigar la ideologia de cap dels condemnats, sinó de castigar-los per la comissió d'un fet descrit com a delicte al Codi Penal". Així, rebutja que s'equipari el concepte d'assumpció delictiva al de penediment, ja que en la resolució que els presos van recórrer "no es valora que existeixi o no penediment delictiu", sinó la "consciència de la comissió delictiva".

stats