Tribunals

Villarejo surt en llibertat gairebé tres anys i mig després: "Les clavegueres no generen merda, les netegen"

El jutge ho autoritza a petició de la Fiscalia mesos abans que s'esgoti el termini màxim de quatre anys de presó provisional

3 min
L'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, a les portes de la presó d'Estremera després de quedar en llibertat provisional

MadridL'excomissari José Manuel Villarejo ha sortit en llibertat provisional de la presó d'Estremera gairebé tres anys i mig després que hi ingressés el 5 de novembre de 2017. Ho ha fet advertint que seguirà defensant-se i que "les clavegueres no generen merda; la netegen". El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha acordat la seva excarceració després que la Fiscalia ho hagi sol·licitat aquest dimecres, arran de la negativa de l'Audiència Nacional d'avançar el primer judici que l'investigat té previst per al desembre d'aquest any. El ministeri públic ho havia demanat amb l'objectiu que una eventual condemna permetés mantenir Villarejo empresonat, però considera que l'expiració del termini màxim de la presó provisional el 3 de novembre, abans del primer judici, deixa sense empara legal aquesta mesura cautelar. Si serveix per assegurar la seva presència al judici –entre altres coses–, ja no té sentit mantenir-la si, abans que comenci, haurà de ser alliberat per força.

García Castellón raona en el mateix sentit que la Fiscalia i acorda la seva llibertat, però imposa mesures cautelars: compareixences diàries davant el jutjat corresponent per proximitat al seu domicili, la retirada del passaport amb la prohibició d'obtenir-ne un de nou, la prohibició també de sortir del territori espanyol i l'obligació de comunicar al jutjat d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional qualsevol canvi de residència. En el seu escrit, el magistrat adverteix que podria revocar la seva decisió si s'incompleixen les mesures.

Entre l'argumentació per establir aquestes condicions, el jutge sosté que persisteix encara el risc de fuga per diversos motius: que la seva família també formava part de la presumpta organització criminal –la seva dona i el seu fill estan processats en algunes de les peces–, la quantitat de passaports falsos i diners en metàl·lic –intervinguts–, la facilitat acreditada per viatjar per diversos països, els actius patrimonials i la xarxa de contactes a l'estranger i la manca d'arrelament a Espanya pel fet d'estar retirat com a comissari de la Policia Nacional.

També apunta que existeix un "risc cert i elevat" de reiteració delictiva, fins al punt que en un escorcoll el 23 d'octubre del 2020 al domicili de Villarejo i a la seva cel·la d'Estremera "seguia controlant des de la presó una ingent documentació amb la doble finalitat de lucrar-se i fer xantatge tant a particulars com a les institucions de l'Estat mitjançant la difusió programa d'aquesta informació sensible, per obtenir així la seva impunitat o, com a mínim a curt termini, la seva llibertat". "Es van intervenir documents classificats com a secrets, part dels quals ja s'havien difós a tercers no autoritzats".

La interlocutòria que deixa en llibertat provisional Villarejo

L'Audiència Nacional havia decretat fa unes setmanes la llibertat provisional de Villarejo per algunes de les peces del cas Tàndem –la 2, la 3 i la 6, batejades com a Pintor, Iron i Land– i que es jutjaran acumuladament al mes de desembre. L'excomissari no en va sortir perquè es mantenia la mesura cautelar vigent per altres peces que estan en fase d'instrucció. La Fiscalia va presentar un recurs de súplica oposant-se a aquesta concessió, però aquest dimarts la secció quarta de l'Audiència Nacional es va ratificar en la decisió, amb crítiques incloses al ministeri públic per voler marcar l'agenda del tribunal.

García Castellón recull tot aquest context i constata que la peça principal i la resta de peces separades estan en fase d'investigació i no permet la seva immediata conclusió. Per tant, tampoc el seu judici abans de la data en què acaba el termini legalment establert per mantenir la presó provisional. En la interlocutòria, el jutge assenyala que s'han assegurat les responsabilitats civils de Villarejo, fet que disminueix l'ocultació d'actius, diu. A més, destaca que el manteniment de la presó provisional afecta directament el dret a la llibertat, i conclou que "quan la mesura cautelar ja no resulta materialment idònia per garantir la subjecció de l'investigat al procediment, es podria convertir en una pena anticipada i comprometre la presumpció d'innocència".

Absolt de la denúncia falsa contra l'exdirector del CNI

Aquesta maniobra per alliberar Villarejo en contra del criteri que haurien volgut mantenir tant la Fiscalia com el jutge s'hauria pogut impedir si l'excomissari hagués resultat condemnat del primer judici a què es va sotmetre al gener. Se l'acusava de denúncia falsa i injúries contra l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán per haver dit que va amenaçar de mort l'examant de Joan Carles I Corinna Larsen, però el tribunal el va absoldre. Una condemna hauria permès que el termini de la presó provisional no transcorregués, però no ha estat així.

stats