Corrupció

El jutge deixa en llibertat l'exassessor d'Ábalos després de prendre-li declaració

El PP exigeix la dimissió de l'exministre de Transports com a diputat del PSOE

4 min
Ábalos amb García, en una imatge d'arxiu

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno, que investiga el presumpte cas de cobrament de comissions il·legals en la compra de mascaretes durant la pandèmia, ha deixat en llibertat el suposat cap de la trama, Koldo García, que llavors era la mà dreta del ministre de Transports, José Luis Ábalos. També han quedat en llibertat després de prendre'ls declaració el germà de García, Joseba; el president del club de futbol de Zamora, Víctor de Aldama, i l'empresari basc Iñigo Rotaetxe. La Fiscalia Anticorrupció no ha sol·licitat presó contra cap d'ells.

L'operació policial, en què s'investiga el cobrament de comissions en diferents contractes de compra de mascaretes per part dels ministeris de Transports i Interior, i els governs autonòmics de les Balears i les Canàries per valor de més de 50 milions d'euros, es va saldar aquest dimecres amb una vintena de detinguts i escorcolls a Madrid, Alacant, Múrcia, Lleó, Àlaba, Biscaia, Saragossa i Càceres, alguns dels quals es van allargar fins a les quatre de la matinada. La Guàrdia Civil també va interrogar aquest dimecres càrrecs del ministeri de l'Interior com ara el secretari d'estat de Seguretat i número dos de Fernando Grande-Marlaska, Rafael Pérez, i el cap del gabinet de Coordinació i Estudis, José Antonio Rodríguez, en qualitat de testimonis. La causa ha estat declarada secreta pel jutge.

Fonts properes al govern balear que liderava l'actual presidenta del Congrés, Francina Armengol, asseguren que desconeixien absolutament que García hagués pogut cobrar comissions il·legals arran d'aquests contractes. Expliquen que en aquell moment hi havia moltes consultes entre administracions socialistes davant la urgència d'aconseguir material sanitari, però que mai van rebre una recomanació directa de l'entorn d'Ábalos. En el cas del servei balear de salut, la remesa de mascaretes va ser insatisfactòria perquè es va pagar un preu per a un tipus de mascaretes per a sanitaris i en van arribar unes altres. El govern autonòmic va reclamar a l'empresa que li tornés la diferència.

Guerra política

Mentrestant, l'escàndol polític continua creixent de la mà del PP, que és qui va fer les denúncies contra aquests i altres contractes del govern de l'Estat per comprar mascaretes després que des de l'esquerra s'apuntés al cas del germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Tomás Ayuso. Aquest cas, que la justícia va acabar arxivant, també és el que va provocar la defenestració de l'anterior president del PP, Pablo Casado, que el va denunciar públicament i va provocar una crisi a gran escala en el partit. Precisament, la presidenta madrilenya ha volgut avui desvincular un cas de l'altre: "Jo crec que no és igual el cas d'un ciutadà que porta 26 anys treballant en el sector del material sanitari i que la justícia, en dues instàncies diferents, ha provat la seva innocència, amb el que estem veient aquests dies", ha afirmat en un acte del PP. "Per a tots ells els dic una cosa: la fruita m'agrada molt", ha acabat en referència a l'insult "fill de puta" que va dedicar a Pedro Sánchez des de la tribuna del Congrés i que després va convertir en "me gusta la fruta". "El PSOE està ara en mans d'un porter de prostíbul", ha afegit finalment.

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha demanat aquest dijous al matí la dimissió de José Luis Ábalos com a diputat del PSOE. Per la seva banda, el PP balear ha reclamat la compareixença la llavors presidenta de les Illes, Francina Armengol. Finalment, el mateix Alberto Núñez Feijóo, ha afirmat que Sánchez hauria de convocar una roda de premsa "avui mateix" per donar explicacions sobre la "trama".

Ábalos, que dimecres es va mostrar sorprès i "perplex" per les informacions, s'ha limitat avui a dir que no diria res perquè mentre el sumari sigui secret tot són "conjectures i filtracions". Sí que ha volgut aclarir que el tracte del ministeri amb l'empresa Soluciones de Gestión es va acabar quan es van rebre les mascaretes i que no té res a veure amb la seva sortida del govern, com s'ha insinuat. El PSOE de moment fa pinya amb Ábalos i considera que no ha de deixar l'acta de diputat, però algunes fonts apunten que la seva situació és insostenible.

Un altre dels esquitxats per la trama és el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, que és qui va presentar Koldo García a Ábalos i fins i tot a Pedro Sánchez. Cerdán ha dit avui que estan "sorpresos" per la notícia, però ha demanat que es deixi treballar la justícia i ha insistit que "el partit socialista és un partit net". Finalment, el ministre de Justícia i la Presidència, Félix Bolaños, ha mostrat el seu "rebuig total" a qualsevol comportament corrupte i ha defensat que al PSOE "no destrossem discos durs a martellades, per tant, si ha de caure tot el pes de la llei sobre algú que caigui".

Des de les files del PSOE avui, però, també s'ha sentit una veu molt crítica amb la figura de Koldo García. Ha estat l'alcalde de Lleó, José Antonio Diez, que ha revelat que García el va amenaçar després d'un acte en què havia denunciat els "incompliments" del ministeri davant del seu titular, José Luis Ábalos. "Em queden tres anys per fotre't", afirma que li va dir. L'edil ha denunciat que el fet de denunciar-ho internament va tenir conseqüències negatives per a ell.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions en les pròximes hores.

stats