La nova legislatura

Junts reclama una amnistia que inclogui Laura Borràs i insisteix que Sánchez "s'ha de moure"

La líder del partit a Madrid, Míriam Nogueras, situa el referèndum com a requisit i celebra que ERC deixi enrere el seu "entreguisme" al PSOE i sigui més exigent

2 min
Miriam Nogueras i altres diputats de Junts arribant al Congrés

BarcelonaLa líder de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha tornat a posar la responsabilitat en el candidat socialista, Pedro Sánchez, si vol tornar a ser investit president espanyol, i ha sentenciat que les condicions perquè tiri endavant són el referèndum d'autodeterminació i una amnistia general pel Procés que també inclogui Laura Borràs. Així, en entrevistes a l'ACN i Catalunya Ràdio, la juntaire ha assegurat que és el PSOE qui "s'ha de moure", perquè depèn dels diputats independentistes el seu futur a l'executiu estatal. Ara bé, ha destacat que el diàleg encetat amb l'acord per l'oficialitat del català a Europa "canvia molt el panorama" dels darrers anys, però que només és un punt de partida i dependrà dels moviments que s'acabin fent per resoldre el conflicte polític. També ha recordat que ells mantenen les mateixes demandes. "O el PSOE té clar que ha de fer el que no ha fet mai fins ara, o no hi haurà investidura", ha reblat.

La petició d'amnistia de Junts va més enllà que la dels republicans perquè inclou com a persecució jurídica (lawfare) el judici que va afectar l'expresidenta del Parlament i actual presidenta de la formació, Laura Borràs, que va acabar amb una sentència condemnatòria del TSJC pel cas ILC. És una opinió de la qual ERC sempre s'ha desmarcat, igual que la CUP, però, per a Nogueras, "òbviament" que en forma part i que va ser víctima de la "injustícia espanyola".

També s'ha referit amb escepticisme a la unitat i coordinació per a la negociació amb ERC, després de la insistència d'aquest divendres del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va animar a treballar plegats perquè “els resultats seran més positius”. La juntaire ha reivindicat l'estratègia concreta del seu partit perquè calia acabar amb el que ha denominat "entreguisme" d'ERC al PSOE, que Nogueras sosté que "no ha portat enlloc" més enllà de "coses de partit". Ha afegit que no té clar com ho poden desenvolupar els republicans perquè "el PSOE i ERC han estat socis d'investidura i legislatura", però sí que ha apreciat que "vagin rectificant les declaracions que han anat fent" i girin "cap a la nostra estratègia".

Així, ha negat que el partit de Puigdemont hagi canviat de dalt a baix el seu tarannà i ha afirmat que si no s'havia arribat abans a un acord com el de la mesa és perquè "no havien picat a la nostra porta". La petició d'oficialitat del català a la UE serà, doncs, la "prova del cotó fluix" de l'estat de les negociacions per a la investidura, fins ara presidides per la desconfiança, ja que, com Nogueras ha reiterat, no es "fien dels socialistes". Per això el 19 de setembre, quan el Consell de la UE votarà sobre la qüestió, és un dia marcat en vermell al calendari: "El govern espanyol ha de ser molt proactiu perquè el dia 19 vagi bé", ha comentat, per acabar llançant un advertiment: "Si passa alguna cosa, segur que la culpa és d'Espanya".

Els independentistes ja avisaven aquest divendres que serien unes negociacions "llargues" i "complexes". De fet, del seu resultat en dependrà el futur polític d'Espanya, que es pot veure abocada a una repetició electoral. I aquest dissabte Nogueras ha tornat a avisar que aquest és "un escenari possible".

stats