Política 26/07/2019

Junqueras i Rovira continuaran fent tàndem al capdavant de la direcció d'ERC

Pere Aragonès i Marta Vilalta assumiran el dia a dia de la formació

Ara / Acn
3 min
Pere Aragonès i Marta Vilalta amb una foto d'Oriol Junqueras i Marta Rovira en la trobada de la nova candidatura d'ERC.

BarcelonaL'executiva d'Oriol Junqueras de cara al pròxim congrés d'ERC va prenent forma. L'actual secretària general dels republicans, Marta Rovira, optarà a la reelecció, segons l'ACN. Els republicans no veuen un impediment el fet que Rovira sigui a Ginebra, des que va marxar per evitar la presó el març del 2018, i, per tant, el tàndem Junqueras-Rovira es postula per mantenir-se al capdavant del partit. Junqueras ja va avançar que es presentaria de nou per liderar ERC, que votarà la nova direcció el 15 de setembre.

En la mateixa candidatura de Junqueras i Rovira també destaquen els noms de Pere Aragonès i Marta Vilalta. L'actual vicepresident del Govern i la portaveu dels republicans seran els qui assumiran el dia a dia de la formació des dels seus nous càrrecs. Si el congrés ho ratifica, Aragonès ocuparà un càrrec de nova creació i serà el coordinador nacional d'ERC. Al seu costat, Vilalta ocuparà el lloc d'adjunta a la secretaria general. Junqueras, Rovira, Aragonès i Vilalta seran, doncs, els quatre noms que lideraran i portaran el pes del partit, sempre que el congrés ho ratifiqui.

L'actual president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, també s'inclou en aquesta candidatura. Sabrià aspira a repetir com a vicesecretari d'imatge i comunicació. Així mateix, el president del Parlament, Roger Torrent, i el del portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també repetirien al càrrec. Si no hi ha cap sorpresa, la seva serà l'única candidatura a ocupar la direcció d'ERC i els militants tan sols hauran de ratificar la seva composició. A banda de Junqueras, Rovira, Aragonès i Vilalta, la resta de l'executiva inclou altres reconeguts republicans com Lluís Salvador, Isaac Peraire o Raquel Sans.

Els membres d'aquesta candidatura ja es van reunir aquest dijous per fer-se la primera foto abans de presentar-se davant la militància. Ho van fer a l'Arc de Triomf de Barcelona, el lloc on Junqueras i Rovira es van conèixer anys enrere.

"Volem reforçar els lideratges de Rovira i Junqueras"

En declaracions a l'ACN, el vicepresident del Govern i aspirant a coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que ERC vol "reforçar els lideratges de Rovira i Junqueras". Aragonès ha explicat que el seu càrrec i el de Vilalta seran "un tàndem de treball" al costat de Junqueras i Rovira. En aquest sentit, ha assegurat que aquestes figures es posen en marxa per "suplir les mancances derivades de la repressió", la presó de Junqueras i l'exili de Rovira. Aragonès ha afegit que ha volgut liderar una nova candidatura a la direcció feta "en un clima de repressió però també d'esperança".

Amb l'executiva que encapçala, Aragonès pretén que ERC lideri el camí cap a la República Catalana. "A la independència hi arribarem amb grans majories, construint l'hegemonia política, i ERC avui és l'interlocutor que pot parlar i ampliar majories en tots els espais que encara no estan per la independència", ha assegurat en declaracions a l'ACN.

Junqueras posa en relleu el paper d'Aragonès

Aragonès, a més, compta amb l'aval de Junqueras. "Tindrà un paper rellevant perquè és una de les figures més destacades del partit", ha assegurat Junqueras en un escrit a l'ACN enviat des de la presó de Lledoners. En aquest mateix escrit, el líder d'ERC assegura que vol continuar al capdavant dels republicans perquè "el projecte engegat amb Marta Rovira i la resta de companys encara no s'ha finalitzat". "Hem de seguir enfortint el partit i el projecte que defensem per aconseguir la república catalana. No podem cedir a la repressió fent un pas al costat quan és més important que siguem forts", ha afegit.

Tot i posar en relleu el nou càrrec d'Aragonès, Junqueras no ha confirmat si això suposa apuntar cap a ell com a possible futur candidat a la presidència de la Generalitat en cas que la justícia l'inhabiliti a ell. "Ja hi haurà temps, ara mateix no hi ha cap convocatòria electoral", escriu Junqueras.

Rovira: "Els que volen tancar-me volen que tiri la tovallola"

Marta Rovira, també en declaracions escrites enviades a l'ACN, defensa que es presenta "justament per superar les dificultats que imposa l’exili". "Els que m’acusen d’un delicte que no he comès per tancar-me a la presó durant anys el que volen és que llanci la tovallola", escriu Rovira. Així mateix, assegura que exercir el càrrec des de fora li permet tenir una mirada allunyada del "soroll" i li permet "aprofitar l'agenda internacional".

stats