Investidura
Política 03/09/2023

Junqueras avisa Sánchez que haurà de parlar d'autodeterminació: "L'amnistia no és el final"

El líder d'ERC demana coordinació a Junts però celebra que "se sumin a l'estratègia de forçar l'Estat a negociar"

ARA
2 min
El president ERC, Oriol Junqueras, en un míting de precampanya.

BarcelonaAbans que aquest dimarts l'expresident Carles Puigdemont fixi les condicions de Junts per Catalunya per iniciar les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez, aquest diumenge el líder d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha volgut exposar les dels republicans. En una entrevista a La Vanguardia, Junqueras ha volgut avisar el president espanyol en funcions que si vol revalidar el càrrec no en tindrà prou amb l'amnistia. Segons l'exvicepresident del Govern, l'oblit de les causes judicials del Procés ajuda a tenir unes condicions "d'igualtat per negociar", però no és "suficient". "No és el punt final de res, sinó el punt inicial", afegeix Junqueras, que assegura que acordar les condicions per poder fer un referèndum és "imprescindible".

Tot i que les converses entre partits estan tot just a les beceroles, des del PSOE i sobretot des de Sumar sí que han mostrat predisposició a estudiar fórmules equiparables a una amnistia per als encausats pel Procés, mentre que el debat de l'autodeterminació ha quedat per ara aparcat. L'independentisme, però, vol evitar que tota la negociació giri entorn només de la desjudicialització, i d'aquí l'avís de Junqueras i la conferència que farà Puigdemont dimarts a Brussel·les. "L'amnistia és condició necessària per començar a resoldre un conflicte que inclou necessàriament el dret de decidir per part de la societat catalana. És la condició necessària, però no suficient, per resoldre el conflicte polític entre la societat catalana i l'Estat espanyol", ha defensat Junqueras.

Pel que fa a l'amnistia, però, el president d'ERC sí que ha volgut respondre a la possibilitat que afecti també els policies que van intentar aturar l'1-O amb càrregues a les portes dels col·legis. "Hauria d'incloure tots els qui segur que no han comès cap delicte i que, tot i així, han estat condemnats o són perseguits. I quan un policia colpeja amb brutalitat un ciutadà pacífic que actua pacíficament és evident que està cometent un delicte, aquest policia", ha argumentat.

Pel que fa a Junts i al fet que s'hagi obert a parlar amb el PSOE, Junqueras ha celebrat que Junts s'hagi "sumat" a l'estratègia de "forçar l'Estat a negociar", però ha insistit a demanar "coordinació" als de Puigdemont perquè, segons creu, així seria "més fàcil" assolir els objectius. També ha tingut paraules pel fet que els juntaires no hagin tancat la porta a parlar també amb el PP. "Entenc que formacions que històricament s'han entès en moltes ocasions tinguin més facilitat, incentius o interès per dialogar, parlar o negociar", ha dit, i ha afegit que ERC "no té aquesta temptació".

La via Urkullu

Junqueras també s'ha referit a la proposta plantejada pel lehendakari Íñigo Urkullu de pactar una "interpretació" de la Constitució sobre la qüestió territorial com a "forma flexible i creativa" de plantejar una sortida a l'actual "cruïlla política". El líder republicà s'ha mostrat "respectuós" amb la iniciativa, però ha dit que, per a ERC, aquest marc "es queda petit i curt". "Entenem que els qui tenen un concert econòmic i moltes eines rellevants que desgraciadament nosaltres no tenim estableixin un marc de negociació que és perfectament comprensible", ha dit.

stats