Política 27/03/2019

Josep Piqué atribueix la divisió de la UE a la manca d'un projecte comú

L'exministre d'Afers Exteriors analitza la situació geopolítica global al Cercle d'Economia de Mallorca

Ara Balears
2 min
Josep Piqué, durant l'acte d'aquest dimecres en el Cercle d'Economia.

PalmaL'exministre d'Afers Exteriors Josep Piqué ha assegurat aquest dimecres a Palma que "la manca d'un projecte comú està provocant la divisió de la Unió Europea", durant una conferència organitzada pel Cercle d'Economia de Mallorca.

Piqué ha analitzat la situació geopolítica global i els riscos i amenaces als quals Europa haurà de fer front en un futur immediat, i ha assenyalat que la UE està perdent força en l'àmbit de la política internacional, segons ha informat l'entitat organitzadora de la xerrada mitjançant un comunicat.

Segons l'exministre, el vell continent ha vist com la Xina l'està superant, fins al punt de disputar el tron mundial als Estats Units, mentre que els països de la UE mostren cada vegada més divisions. Piqué ha descrit l'escenari internacional com "un món postoccidental amb valors occidentals".

Piqué ha considerat que els països orientals han aprofitat els aspectes més rellevants de la cultura occidental i "han sabut mesclar-los amb la seva per obtenir una fórmula que els està donant molt èxit".

Orient, amb la Xina, Corea del Sud, l'Índia i el Japó com a principals potències, està experimentant un creixement econòmic amb el qual Europa no pot competir avui dia. Segons l'exministre, el vell continent és actualment "una nau sense rumb", marcada pels dubtes polítics entre els diferents països i la feblesa econòmica.

Per Piqué, existeixen "diferents rajos d'esperança", que aconseguiran que Europa no acabi sent "un conjunt de potències decadents". Amb un projecte comú centrat en el desenvolupament de "les noves tecnologies i la innovació", Piqué creu que Europa podria ocupar un lloc important dins l'ordre mundial.

Finalment, i en relació amb la política estatal, l'exministre ha dit que "els nacionalismes extrems en cap cas són beneficiosos per a la nostra política i economia, perquè ens desestabilitzen".

"Hem perdut la capacitat d'arribar a pactes per als interessos comuns, no hi ha diàleg, no hi ha reflexió. Es treballa per humiliar el rival en lloc de treballar en conjunt, i així no podem evolucionar", ha dit sobre els partits polítics.

stats