Política 12/11/2014

La Interpol demana la detenció de dos exministres per crims franquistes

La llista de detencions, sol·licitades per la secció argentina de la Interpol, és de 20 imputats. Hi figuren Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina

Efe
2 min
Rodolfo Martín Villa, en una imatge d'arxiu

Buenos AiresLa secció argentina de la Interpol ha sol·licitat aquest dimecres a Madrid la detenció preventiva amb la finalitat d'extradició dels últims 20 imputats per la justícia argentina en la causa pels crims del franquisme, entre els quals hi figuren els exministres Rodolfo Martín Villa i José Utrera Molina.

La Interpol Argentina va demanar també a Madrid les dades d'identificació dels acusats, com a requisit "indispensable" previ a l'emissió d'una ordre de "captura internacional en forma completa", segons diu el comunicat enviat a la jutgessa de la causa, Maria Servini de Cubría. Aquesta petició es produeix "per evitar possibles confusions per raons d'homonímia", abans de fer extensiva la mesura a la totalitat dels països membres de la Interpol.

Les ordres de detenció van ser dictades arran de la interlocutòria emesa per un jutjat de Buenos Aires el passat 30 d'octubre, en la qual se sol·licitava la detenció de 20 acusats, segons van aclarir des de la coordinadora estatal de suport a la querella argentina (Ceaqua).

La Justícia argentina va demanar l'extradició de Martín Villa, ministre de Relacions Sindicals entre el 1975 i el 1976, i que havia ocupat prèviament càrrecs de responsabilitat en el règim franquista, per responsabilitats en la mort a Vitòria de cinc treballadors en una acció policial el març del 1976.

A Utrera Molina, ministre d'Habitatge el 1973 i ministre secretari general del Movimiento (1974-1975), se'l responsabilitza de la pena de mort aplicada a l'anarquista Salvador Puig Antich, últim condemnat a mort amb garrot vil a Espanya (1974).

La detenció de Fernando Suárez, ministre de Treball i vicepresident el 1975, va ser sol·licitada per la seva presumpta responsabilitat en la pena de mort dels cinc últims afusellats pel règim franquista el setembre del 1975 (dos membres d'ETA i tres del FRAP - front Revolucionari Antifeixista i Patriòtic-).

L'ordre també inclou el recentment mort Antonio Barrera de Irimo, de manera que la llista final es redueix a 19 acusats.

Hi figuren també Antonio Carro Martínez, ministre de la Presidència (1974-1975); Licinio de la Fuente, ministre de Treball (1969-1975) i vicepresident (1974-1975); José María Sánchez Ventura Pascual, ministre de Justícia (1975); Alfonso Osorio García, ministre de la Presidència (1975-1977) i vicepresident del govern espanyol (1976-1977).

A més, l'ordre inclou l'excapità de l'antiga Policia Armada Jesús Quintana Saracíbar i 7 expolicies: Jesús González Reglero, Ricardo Algar Barrón, Félix Criado Sanz, Pascual Honrado de la Fuente, Jesús Martínez Torres, Benjamín Solsona Cortés i Atilano de la Valle Oter.

Els últims reclamats per la Justícia argentina són Carlos Rey González, que va ser membre del consell de guerra que va jutjar Salvador Puig Antich, els antics jutges Antonio Troncoso de Castro i Jesús Cejas Mohedano, i el ginecòleg Abelardo García Balaguer.

stats