Política 04/12/2020

L'independentisme acusa el Suprem de "venjança" i referma la reivindicació de l'amnistia

PP i Cs defensen la decisió de l'alt tribunal i demanen al govern espanyol que no l'intenti "esquivar"

Marc Toro / Mireia Esteve / Quim Bertomeu
5 min
Dolors Bassa i Carme Forcadell amb l’expresident Quim Torra.

BarcelonaUna decisió esperable però no per això menys dolorosa, en paraules de l'exconsellera Dolors Bassa. Ni l'independentisme ni el sobiranisme s'han sorprès aquest divendres de la decisió del Tribunal Suprem de revocar el tercer grau i vetar l'article 100.2 del règim penitenciari als presos polítics, però tant els mateixos afectats com els partits i entitats han coincidit en assenyalar la decisió de l'alt tribunal com un acte de "venjança". Amb més o menys matisos, l'independentisme ha reclamat altre cop una llei d'amnistia per alliberar els condemnats, mentre que els comuns –membres del govern espanyol, que s'oposa a aquesta proposta– han reiterat la necessitat d'accelerar les vies dels indults i la reforma del Codi Penal, unes mesures que per ara la Moncloa rebutja calendaritzar. Des de l'unionisme han coincidit a respectar la decisió del Suprem i han emplaçat les forces independentistes a no buscar dreceres per saltar-se-la.

"El Tribunal Suprem dicta venjança de nou", ha reaccionat el president d'ERC, Oriol Junqueras, a Twitter. "L'escarment, la venjança d'estat i l'aplicació del dret penitenciari de l'enemic no deixen cap marge per a les sorpreses", ha afegit l'exconseller Jordi Turull, mentre que el seu company al Govern Raül Romeva ha afirmat que "de mica en mica aquest Estat va convertint-se en una gran presó". "La revocació del tercer grau és un càstig polític per la nostra ideologia", ha reblat l'extitular de Territori Josep Rull. Aquest mateix argument és el que han brandat tant l'actual vicepresident, Pere Aragonès, com la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, que en declaracions a Catalunya Ràdio ha denunciat la "vergonya i crueltat immensa" del Tribunal Suprem.

Per la seva banda, amb l'habitual nota d'optimisme combatiu, el president d'Òmnium ha demanat no considerar els presos i exiliats "la visualització de cap derrota". "Avui més que mai: amnistia i autodeterminació", ha reivindicat en un tuit, i posteriorment el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha insistit en declaracions en aquesta línia. "No ens valen promeses falses ni globus sonda del govern espanyol que no arriben ni sabem si arribaran", ha afirmat Mauri sobre els indults i la reforma del delicte de sedició. Pel que fa a l'ANC, ha denunciat a Twitter "tortura" i "acarnissament" amb els presos i ha afirmat que "només la independència acabarà amb la repressió". Mauri, amb tot, ha assenyalant la revocació del règim de semillibertat com la falta de "voluntat" de la Moncloa per alliberar els presos. Ha argumentat que els presos podrien tenir el tercer grau si si la Fiscalia, un òrgan que "controla" el govern espanyol, no hagués presentat un recurs.

La responsabilitat de l'executiu estatal en el context repressiu, de fet, és el que ha marcat el matís en les reaccions entre JxCat i ERC. Budó ha deixat clar que ara mateix no veu "cap voluntat" del govern espanyol d'afrontar la "negociació" sobre el conflicte polític, mentre que l'eurodiputada d'ERC Diana Riba, també parella de Romeva, ha defensat a Catalunya Ràdio que "la solució passa per la política" i per vies com la taula de diàleg amb el govern espanyol, pactada pels d'Oriol Junqueras amb el PSOE a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. El punt de retret dels republicans l'ha posat, això sí, el president del Parlament, Roger Torrent, que ha lamentat que el govern espanyol té "les eines" per posar les bases s'una resolució del conflicte i "no ho està fent". "És vergonyós veure com el govern del PSOE i Podem és incapaç de parar el peus als enemics del diàleg i a aquells que volen fer descarrilar qualsevol via de negociació", ha dit. La CUP, per la seva banda, ha denunciat que després de dies de "mercadeig i rumors" sobre indults, reformes i altres "pactes en despatxos", l'Estat ha mostrat la seva cara "més real i crua".

Qui també ha defensat la desjudicialització i el retorn a la política han estat els comuns. "Cal treure el conflicte del terreny del càstig i portar-lo a la política", ha demanat el cap de files d'En Comú Podem al Congrés, Jaume Asens, que ha denunciat que el Suprem no era "competent" per anul·lar el tercer grau. Les vies "més ràpides" per a l'alliberament dels presos, ha insistit la candidata dels comuns el 14-F, Jéssica Albiach, són "els indults i reforma del delicte de sedició". Des del PSC, en canvi, s'han limitat a dir que respecten les decisions judicials. "Esperem que es facin sempre respectant la legalitat, en aquest cas, les lleis penitenciàries", ha dit el portaveu adjunt al Parlament, Ferran Pedret.

Forcadell i Bassa lamenten conèixer la notícia pels mitjans

En els tuits i declaracions dels diferents actors sobiranistes s'han repetit missatges d'ànims especialment dirigits a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'exconsellera Bassa, les dues úniques condemnades per l'1-O a les quals no s'havia suspès cautelarment el tercer grau. Totes dues han centrat les seves primeres reaccions en criticar sobretot les maneres del Tribunal Suprem: "Ens hem assabentat que hem d'entrar a la presó pels mitjans de comunicació", ha criticat Forcadell a Twitter, on ha denunciat que "és vergonyosa la falta de respecte" de l'alt tribunal als presos i les seves famílies.

"La Carme i jo hem sortit aquest matí de la presó i ens hem trucat per comentar que que bé, que no havíem de tornar fins dimecres, que estaríem cinc dies fora de la presó perquè hi havia pont. Però ara mateix encara no sabem si hem de tornar a la presó avui, demà o dimecres", ha afegit Bassa a RAC1, des d'on ha assegurat que tenia la interlocutòria del Suprem al mòbil perquè l'hi havia fet arribar un mitjà: "La meva advocada encara no té res oficial". Sí que ho és l'anul·lació del tercer grau, malgrat que ara podria ser recorregut al Tribunal Constitucional.

El PP i Ciutadans defensen la decisió del Suprem

Des de l'altra banda de l'arc parlamentari, el PP i Ciutadans han coincidit en defensar la decisió del Tribunal Suprem. El president del PP, Pablo Casado, a més, ha demanat també a partits i governs que la respectin. "A Espanya hi ha de continuar havent independència judicial i separació de poders", ha afirmat des de Roses –és el cinquè divendres seguit que visita Catalunya–. Casado ha subratllat que el Suprem és qui té "l'última paraula" sobre aquesta qüestió i ha instat governs i partits a no intentar "esquivar les decisions d'un tribunal que és garant de la llei i la democràcia".

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, ha acusat el govern espanyol d'estar més "preocupat" pels presos que no pels autònoms, i el candidat del partit taronja el 14-F, Carlos Carrizosa, ha tornat a carregar contra el govern espanyol acusant-lo d'intentar treballar perquè surtin de la presó. "¿Seguiran defensant els senyors del PSOE i Podem que els que es van saltar les lleis tinguin més consideracions que la resta perquè tenen amiguets al govern?", ha preguntat en una piulada a Twitter. "Avui el Tribunal Suprem ha dit que els polítics presos del cop a Catalunya no poden tenir privilegis", ha afegit.

stats