Illa demana a ERC que li doni suport per governar

El candidat socialista assegura que obrirà contactes amb tots els partits tret de Vox: "Tinc l'obligació de presentar-me a la investidura"

2 min
Salvador Illa aquest matí en roda de premsa

Salvador Illa es manté en la seva aposta de presentar-se a la investidura contra vent i marea i ha considerat aquest dilluns que ERC li ha de donar suport com a "guanyador de les eleccions", encara que hagin empatat en escons, la majoria independentista s'hagi ampliat i els republicans ja hagin descartat aquest escenari. La victòria electoral és clarament insuficient per a Illa, que amb 33 diputats lidera el constitucionalisme però es queda amb un escàs marge de maniobra per fer pactes. Però, tot i això, Illa ha defensat que és la seva "obligació" intentar formar govern i aquest dilluns mateix iniciarà els contactes amb la resta de formacions excepte amb Vox.

"Em presentaré a la investidura en justa correspondència, al ser la primera força política, per coherència i convicció", ha insistit aquest dilluns en la ressaca electoral. Illa llegeix el resultat del 14-F com una "aposta" ciutadana per "una legislatura de diàleg i retrobament". Existeixen dubtes, malgrat tot, que el socialista pugui presentar-se a la investidura, ja que ERC, amb la mateixa força en nombre de diputats, compta a priori de més suports al flanc sobiranista. L'independentisme ha superat el 50% dels vots. D'altra banda, la fórmula que ha plantejat Illa en la campanya, d'un govern amb En Comú Podem, queda molt lluny dels 68 diputats necessaris.

La llei de la presidència de la Generalitat i del Govern estableix que en els deus dies següents a la constitució de la legislatura és el president o presidenta del Parlament qui, després de consultar els representants dels partits i comprovar la correlació de forces, ha de proposar al ple un candidat. Per tant, és probable que si el líder d'ERC, Pere Aragonès, també es presenta per ser investit, i donat que en principi compta amb una majoria per guanyar la votació, el líder de la cambra el proposi a ell en lloc d'Illa. Però el socialista no s'ha volgut situar encara en aquest escenari. "No és cap simbolisme presentar la candidatura", ha recalcat: "Hem guanyat les eleccions i em correspon". En aquest sentit, ha defensat que els socialistes també "lluitaran" perquè el president de la cambra catalana sigui del PSC. "Parlarem amb la resta de formacions i veurem; ens comportarem com el partit que ha obtingut els millors resultats", ha recalcat.

stats