Política 22/03/2019

Els balears podran triar per primera vegada "diputades i diputats"

La inclusió de llenguatge no sexista a les paperetes, principal novetat de les eleccions del 26 de maig

Carles Tudurí
2 min
Els balears podran triar per primera vegada "diputades i diputats"

PalmaEls balears podran votar per primera vegada en les pròximes eleccions del 26 de maig "diputades i diputats" al Parlament de les Illes i "conselleres i consellers" en els diversos consells insulars de les Illes. S'impulsa així un llenguatge no sexista a les paperetes.

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el decret que modifica el Decret 10/2015, de 13 de març, pel qual es regulen els mitjans materials que s’han d’utilitzar en les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa.

"Els principals canvis que hi figuren respecte del decret de 2015 són l’ús, per primera vegada, d’un llenguatge no sexista i la definició de colors alternatius per poder-los utilitzar en cas de coincidència amb altres comicis. Així doncs, en lloc del genèric 'diputats' i 'consellers insulars' que s’utilitzava fins ara, els sobres i les paperetes faran diferenciació entre gènere femení i masculí, i situaran el femení en primer lloc", destaquen fonts del Govern. Així doncs, seran 'diputades i diputats' i 'conselleres i consellers insulars'".

L’altra modificació important és que es defineixen colors suplents de les paperetes, com a mesura de previsió d’una possible concurrència amb altres eleccions, com és el cas de la cita electoral del 26 de maig, en què coincidiran les eleccions municipals, autonòmiques, als consells insulars i al Parlament Europeu. El decret estableix que les paperetes per a les eleccions al Parlament de les Illes Balears seran de color sèpia i que el color de les paperetes per als consells insulars serà de color blau cel. En el cas dels consells insulars, però, es farà ús del gris clar, que és el color suplent, amb la finalitat d’evitar confusions amb les paperetes de les eleccions al Parlament Europeu, que seran de color blau cel.

El decret aprovat inclou, a més, una altra novetat: es tracta de la nova redacció de la disposició addicional primera, en la qual s’estableix que, sempre que sigui adequat i viable, la Conselleria de Presidència, que és la competent en matèria de processos electorals, podrà facilitar a les juntes electorals i a les administracions que col·laborin en els processos electorals i a les meses electorals els models d’actes i documents establerts en aquest decret en format digital i autoemplenable.

Així mateix, en el web de la Conselleria es podran facilitar els models de presentació de candidatures i formació de coalicions que han de fer servir els interessats que concorren al procés electoral, també en format digital i autoemplenable.

stats