Violència masclista

Igualtat demana més acompanyament per a les dones que van a recollir objectes personals a casa de l'exparella

El ministeri confirma dos feminicidis més, i ja són nou en l'últim mes a l'Estat

2 min
La ministra d'Igualtat, Irene Montero, presidint la reunió del comitè de crisi contra la violència masclista

MadridDues dones més assassinades per violència masclista a l'Estat aquest diumenge, una a Sevilla i l'altra a Villanueva del Arzobispo (Jaén), que eleven el total a 42 aquest 2023. Abans de confirmar-se aquests feminicidis, el ministeri d'Igualtat ja havia convocat el comitè de crisi arran dels set crims que s'havien produït al llarg del mes d'agost. És la cinquena vegada que es reuneix aquest espai, que integren les comunitats autònomes i representants del ministeri de Justícia i de la Fiscalia.

En el cas de Jaén, es van trobar sense vida els cossos amb ferides causades per trets d'arma de foc, i les dues persones estaven en tràmits de separació. Sobre el cas de Sevilla, la Policia Nacional va detenir un home per haver degollat presumptament la seva exparella. Precisament, el comitè de crisi d'aquest dilluns al ministeri d'Igualtat ha analitzat el repunt d'assassinats que es produeixen en el moment de la recollida d'objectes personals per part d'un dels membres de la parella. Han sigut dos aquest mes.

Segons ha explicat la secretària d'estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez Pam, s'ha abordat la possibilitat de garantir un acompanyament institucional per afrontar aquest moment, que el ministeri considera que no s'assumeix com de risc. En casos judicialitzats en què hi ha ordres d'allunyament, policies de paisà participen en aquest procés, però no és així quan no hi ha cap denúncia ni procediment judicial obert. Més enllà de l'anàlisi al comitè de crisi, una decisió així s'hauria de concretar en la conferència sectorial d'Igualtat, amb les comunitats autònomes, que són les que tenen l'última paraula. Seria l'administració autonòmica o local qui hauria de posar els recursos per fer aquest acompanyament.

En segon lloc, el ministeri d'Igualtat creu que caldria fer una revisió de l'atorgament de llicències d'armes, ja que últimament s'han registrat casos en què els assassinats s'han produït amb armes de foc. Rodríguez Pam no ha volgut aprofundir en quins criteris es podrien establir i s'ha limitat a afirmar que és important obrir aquest debat, en el qual tindria alguna cosa a dir el ministeri de l'Interior.

stats