Política 12/01/2016

Iglesias supedita donar suport a un govern de Pedro Sánchez a tenir quatre grups al Congrés

El líder de Podem demana al PSOE que esculli entre ells o C's per intentar formar un executiu alternatiu al PP

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Reunió de Podem amb els portaveus de les aliances territorials a Madrid / DANI GAGO

MadridPodem confia encara poder aconseguir fins a quatre grups al Congrés, tot i el no taxatiu del PSOE, així com també del PP i de Ciutadans. Els socialistes en tenen prou amb el partit d'Albert Rivera per fer-se dimecres amb la presidència de la cambra baixa, i no estan disposats a multiplicar per quatre les veus de la formació morada. Pablo Iglesias es mostra obert a "negociar i dialogar" fins a l'últim minut, com ha passat a Catalunya, i assegura que la seva intenció és en cap cas "acaparar ni temps ni recursos". Aquest dimecres a la tarda hi ha una nova reunió amb el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, per intentar desencallar la situació, però el PSOE ja té cada cop més coll avall que el seu candidat, Patxi López, serà el pròxim president amb el suport de C's.

Si Pedro Sánchez finalment dóna l'esquena als quatre grups propis, Podem ja tanca la porta a negociar qualsevol govern alternatiu al de Mariano Rajoy. Es més, demana al PSOE que esculli entre Ciutadans o ells. "El PSOE ha d'escollir si es posa d'acord amb el PP i C's o amb nosaltres. Les dues coses al mateix moments són molt difícils. Nosaltres tenim la mà estesa: hem dit amb una sola veu que volem evitar que el PP segueixi governant", ha assenyalat Pablo Iglesias.

Podem ha ofert aquest dimarts la primera roda de premsa d'aquest 2016. El secretari general del partit primer va assegurar que respondria als mitjans el 4 de gener, però les rodes de premsa s'han anat postposant en la mesura que negociava amb les aliances territorials. Fins que avui ha comparegut acompanyat del líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech; el de Compromís-Podem-És el moment, Joan Baldoví; i la portaveu de En Marea, Alexandra Fernández.

Domènech ha defensat que compleixen perfectament "tots els requisits legals per ser grup propi". "Seria difícil d'entendre per als votants, els catalans i catalanes i per a nosaltres que no hi hagués aquest reconeixement", ha afegit. En aquest sentit, ha criticat que el PSC estigui pressionant el PSOE per evitar que tinguin grup propi.

La normativa del Congrés assenyala que dos partits que no han competit entre ells en les generals no poden formar grups separats, però també és cert que sempre s'han arribat a punt d'entesa a la mesa del Congrés si hi havia voluntat política. Un altre dels arguments que esgrimeixen és que el ministeri de l'Interior els va considerar partits diferents en el recompte durant la nit electoral i que així configura en les actes del govern espanyol.

Els contactes entre Iglesias i Sánchez són més que m

Sense pla B (de moment)

Podem de moment no vol parlar d'un escenari diferent a la formació dels quatre grups als Congrés. Amb tot, fonts del partit deixen entreveure que si no s'arriba a un acord s'abstindran en la votació, ja que és impossible votar-hi en contra. De fet, no han presentat per ara cap candidat alternatiu. "Estem convençuts que ens podrem entendre amb el PSOE perquè de no ser així entendríem que enteniments ulteriors serien més que complicats", ha assegurat.

La línia vermella del referèndum

Domènech ha desmentit la informació que publica 'El País' sobre que Ada Colau hauria demanat al PSOE un pla alternatiu al referèndum i ha defensat que es tracta d'una condició 'sine qua non'. Amb tot, alerten que la línia vermella marcada pels socialistes. Iglesias ha assenyalat que la seva proposta, una consulta pactada apel·lant a l'article 92 de la Constitució, "no té res d'original" perquè el PSOE ja la defensava fa dos anys.

Compromís, en canvi, evita mullar-se sobre aquest tema. La vicepresidenta del govern valencià, Mònica Oltra, va assenyalar que no es tractava d'una línia vermella. Aquest dimarts Baldoví ha assenyalat que "les úniques línies roges que s'haurien d'acabar són les de la intransigència i l'immobilisme a l'hora d'abordar els problemes". Tant el portaveu valencià com Domènech asseguren que el no del PSOE al referèndum és una "cortina de fum" per evitar parlar d'altres temàtiques: com acabar amb les portes giratòries o be la derogació de les reformes laborals.

Punts d'acord amb ERC

Per mantenir la possibilitat d'un govern alternatiu a Mariano Rajoy sense Ciutadans, l'aritmètica parlamentària obligaria el PSOE a pactar amb Podem, IU-Unitat Popular, el PNB i partits sobiranistes. Preguntat sobre si veuria possibilitat d'entesa amb ERC i Democràcia i Llibertat, Iglesias ha assenyalat que veuen un possible acord amb formacions d'esquerres com els republicans per compartir programa però que ho veurien impossible amb Convergència.

stats