Iglesias deixa el govern de Sánchez per presentar-se a les eleccions a Madrid contra Ayuso

Designa Yolanda Díaz com a successora i demana a Errejón una candidatura única de l'esquerra per al 4 de maig

4 min

MadridNova sacsejada al tauler polític espanyol. I aquesta, si és possible, encara més inesperada. El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha anunciat en un vídeo que deixa el govern de Pedro Sánchez per presentar-se a les eleccions a Madrid contra l'actual presidenta en funcions i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso. Com ha avançat La Vanguardia pocs minuts abans que es fes públic, cedeix la tutela del partit dins l'executiu de coalició a la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que creu que ha de tenir el lideratge d'Unides Podem a partir d'ara, assumir la vicepresidència segona del govern espanyol i, fins i tot, si les bases ho avalen, ser la pròxima candidata a la presidència de l'executiu estatal. I és Ione Belarra, fins ara secretària d'Estat d'Agenda 2030, la triada per ser ministra de Drets Socials.

Iglesias també ha fet una crida al partit d'Íñigo Errejón, Més Madrid, per presentar una candidatura d'unitat de l'"esquerra transformadora" de cara a les eleccions del 4 de maig a la capital espanyola, en una intervenció sense cap referència explícita al paper que haurien d'assumir els socialistes, que, de moment, han apostat per la candidatura de continuïtat d'Ángel Gabilondo.

La decisió, assegura, sorgeix després de "dies de reflexió" i de parlar-ne amb calma amb Isa Serra, la portaveu del partit i qui havia de ser la candidata el 4-M, tot i que hi havia dubtes sobre si la justícia l'acabaria inhabilitant abans. "El 4 de maig es decideix si la ultradreta consuma l'assalt a Madrid o si els parem: cal impedir que tinguin tot el poder al país aquests delinqüents, aquests criminals, que reivindiquen la dictadura, fan apologia del terrorisme d'estat i promouen la violència contra migrants, homosexuals i feministes, i que quan uns militars parlen d'afusellar 26 milions de rojos diuen que són la seva gent", ha assenyalat Iglesias posant ja sobre la taula els objectius de campanya.

Una transició a Unides Podem

El cop de timó d'Iglesias, després d'una setmana política d'infart amb un terratrèmol al centredreta espanyol inclòs, afegeix incertesa al futur de la legislatura espanyola. Per una banda, es pot interpretar com una retirada de la primera línia política cedint la tutela d'un partit que no para de caure en les enquestes a nivell estatal a Yolanda Díaz –com demanaven cada cop més veus crítiques–. Per una altra, abona la possibilitat que hi hagi eleccions estatals anticipades a finals d'any, tot i que Pedro Sánchez ha reiterat per activa i per passiva que volia allargar la legislatura fins al 2023.

Segons fonts de Podem, Iglesias ha informat aquest mateix dilluns de la decisió a Sánchez, que està de visita oficial a França. El traspàs de carteres, que hauria d'avalar el president espanyol, es faria efectiu el 20 d'abril perquè Iglesias pugui començar la campanya un cop hagi rebut l'aval de la militància. Les mateixes fonts detallen que el moviment anticipa una transició al partit perquè Díaz, membre del Partit Comunista Espanyol (PCE), l'acabi liderant.

Davant l'anunci, tant Ayuso com Pablo Casado han reaccionat a l'uníson per Twitter assegurant que el que es dirimirà el 4 de maig no serà entre "socialisme i llibertat" –l'eslògan que fan servir des de dijous–, sinó entre "comunisme i llibertat". La precampanya es preveu molt polaritzada des del primer minut, tot i que justament aquest dilluns el secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha defensat el perfil "moderat" i de "persona de pau" que encarna Gabilondo. En roda de premsa després de l'executiva del partit, el també ministre de Transports ha assegurat que és el millor perfil per "rebaixar el to de la tensió a Madrid". Ara bé, també ha admès que no tenien gaires alternatives, ja que queden poques setmanes per a la cita electoral.

Diumenge el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) va rebutjar les mesures cautelaríssimes que havia demanat la mesa de l'Assemblea de Madrid per paralitzar la convocatòria electoral. Donava així la raó, de moment, a Ayuso. Però tots els partits ja no esperen ni a la sentència i posen la directa de cara a les eleccions. L'anunci d'Iglesias situa Més Madrid en una posició difícil: el partit d'Errejón descartava una candidatura d'unitat de l'esquerra perquè, al seu parer, el 2016 ja es va demostrar que no sumava quan IU i Unides Podem es van presentar per primer cop en coalició a les generals.

Ara, però, si Podem l'encerta amb l'efecte Iglesias correrien el risc de no arribar al 5% dels vots per entrar a l'Assemblea, cosa que també li pot passar a Ciutadans. La que havia de ser la candidata de Més Madrid, Mónica García, ha explicat que Iglesias ja li ha trucat i que estan disposats a parlar, també amb Gabilondo. "Tothom ha de respectar la resta d'espais polítics", ha dit a La Sexta.

El que pretén el moviment d'Iglesias és acabar amb les males expectatives de l'esquerra madrilenya en les eleccions del 4 de maig, en què es donava ja per segur que Ayuso seguiria governant només amb el dubte de si Vox entraria o no al govern. Fins a la cita, Ayuso governarà en solitari un cop va destituir la setmana passada fulminantment tots els càrrecs taronges al govern.

stats