Iglesias crida a omplir les urnes de "veritats" per continuar assenyalant les "vergonyes" de la democràcia

Albiach branda el fantasma de la repetició electoral si els independentistes tornen a optar a governar

4 min
Pablo Iglesias a l'acte al Poblenou de Barcelona amb Jéssica Albiach, Ada Colau i Jaume Asens

BarcelonaJéssica Albiach ha fet bandera durant tota la campanya d'anar de cara i dir la "veritat" sobre les seves intencions per després del 14-F. Tot i els vetos creuats, els comuns volen configurar un govern d'esquerres amb el PSC i ERC que posi les polítiques socials al centre i aposti pel diàleg amb l'Estat. I ha sigut aquesta bandera, la de la veritat, la que ha agafat aquest divendres el líder de Podem i vicepresident espanyol, Pablo Iglesias, quan ha tornat a defensar que simplement havia dit la "veritat" quan va assegurar, en una entrevista a l'ARA, que a Espanya no hi ha una situació de "plena normalitat democràtica". "Seguirem dient la veritat encara que sigui dura", ha afirmat Iglesias.

El vicepresident espanyol ha insistit en dir que "hi ha moltes coses a millorar" a la democràcia espanyola i que continua predisposat a "assenyalar les vergonyes i errors" del sistema, perquè considera que és el "millor compromís democràtic". De fet, ha assegurat que els partits que defensen que a Espanya hi ha una situació de plena normalitat democràtica és que no defensen al 100% el sistema democràtic. Iglesias ha tornat a posar d'exemple que Pablo Hasél pugui entrar a la presó aquest divendres per les lletres de les seves cançons; que la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continuï bloquejada o que "s'hagi substituït la política pels jutges com la via per resoldre el conflicte català". Per tot plegat, Iglesias ha cridat a votar En Comú Podem per "omplir les urnes de veritats, que les veritats es transformin en vots". "Que la veritat s'obri pas", ha acabat.

El fantasma de la repetició electoral

Segons Iglesias, la guanyadora del debat d'aquest dijous a La Sexta va ser Jéssica Albiach, perquè va dir "veritats òbvies". Al seu torn, la candidata d'En Comú Podem li ha agafat el guant i s'ha reivindicat com l'única que ha dit la veritat durant tota la campanya, una veritat que passa per explicar que només hi ha un plebiscit possible: un govern d'esquerres o repetir el "desgovern" de JxCat i ERC. En aquest punt, Albiach ha avisat que intentar repetir una aliança independentista per arribar a la Generalitat podria portar a una "repetició electoral". Tornava a posar sobre la taula, d'aquesta manera, les desavinences entre els dos socis de Govern.

Jéssica Albiach a l'acte dels comuns del Poblenou de Barcelona

"No hem vingut a empatar, hem vingut a guanyar poder per millorar la vida de la gent", ha avisat Albiach, que ha assegurat que En Comú Podem no es presenta a les eleccions per "estar a l'oposició i ser puristes". En aquest sentit, ha insistit que la formació lila treballarà per conformar un govern d'esquerres, malgrat els vetos creuats entre el PSC i ERC, però que no n'avalarà un "a qualsevol preu". Per això ha reiterat que no investiran cap candidat de la dreta "espanyolista ni independentista". Jéssica Albiach ha tornat a erigir els comuns en l'única garantia que el diàleg amb l'Estat funcioni i ha tornat a acusar JxCat d'intentar torpedinar-lo.

"Si hi ha un govern disposat a dialogar i que no actua com un mur per resoldre el conflicte polític, és perquè tenim un vicepresident com Pablo Iglesias", havia defensat poca estona abans el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, que també ha participat en l'acte que els comuns han fet aquest matí al Casino l'Aliança del Poblenou de Barcelona. "Necessitem que el canvi a Espanya es produeixi també amb la Jéssica Albiach a Catalunya", ha demanat. Asens, que ha avisat que Laura Borràs vol tirar endavant la DUI i que l'única "garantia" per evitar-ho són els comuns. "La garantia que no hi sigui ningú com ella a la taula de diàleg és que hi sigui Jéssica Albiach", ha afirmat. Asens també ho ha aprofitat per carregar a parts iguals contra socialistes i ERC, i ha advertit que votar el PSC és donar les "claus" de la Generalitat a Ciutadans i el PP, però també ha dit que votar els republicans és avalar que JxCat arribi al Govern. "ERC aspira a la independència, però primer hauria d'aconseguir la seva pròpia independència", ha afirmat.

Colau i Asens insisteixen en traslladar el canvi de l'Estat i Barcelona a la Generalitat

Jaume Asens, però també l'alcaldessa de Barcelona i líder dels comuns, Ada Colau, han sigut els encarregats de ressaltar la tasca del seu espai a l'Estat, però també a l'Ajuntament de la capital catalana. Colau ha destacat que Barcelona és la capital estatal "amb més inversió social" i Asens ha reivindicat Pablo Iglesias com la garantia que s'hagi obert un diàleg amb Catalunya, però també que s'hagin prohibit els desnonaments en temps de covid.

Visiblement emocionada tot just començar la seva intervenció, Ada Colau ha volgut agrair l'esforç de tota l'organització i especialment de Jéssica Albiach i Candela López, amb qui comparteix coordinació a Catalunya en Comú. A Albiach l'ha presentat com una "heroïna grega" que s'ha aixecat partint de zero, perquè era "jove i nova" en això, ha dit, i que s'ha hagut d'enfrontar a la campanya "més difícil". Per això, ha acabat demanant el vot per a Albiach perquè ha garantit que "hi deixarà la pell sense excuses" per no investir "mai" una presidenta com Laura Borràs i que farà "el que calgui" perquè els vetos creuats entre el PSC i ERC desapareguin.

stats