Eleccions a Madrid
Política 27/03/2021

Iglesias proposa al PSOE una coalició d'esquerres a Madrid i Sánchez avisa que ha de "renunciar a l'extremisme"

PSOE i Podem coincideixen en la necessitat de mobilitzar el seu electorat per evitar un govern d'Ayuso amb Vox

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el candidat del PSOE a Madrid, Ángel Gabilondo, a Ferra

MadridS'obre un nou període d'apujar el nivell de rivalitat partidista per les eleccions a Madrid en què els socis de govern a l'Estat marquen distàncies, però amb un càlcul dels missatges velats per no tensar la corda en excés. El líder de Podem, Pablo Iglesias, aposta per traslladar a Madrid la coalició de govern a l'Estat –també amb Més Madrid–, però el secretari general socialista, Pedro Sánchez, li ha llançat un avís: "Qui vulgui estar en un govern liderat pel PSOE haurà de renunciar a l'extremisme". Més enllà d'això, han coincidit que la prioritat del 4-M és evitar que Isabel Díaz Ayuso continuï al govern, motiu pel qual han fet una crida a la mobilització de l'esquerra.

Els socialistes van protagonitzar el primer episodi de la precampanya anunciant que no volen comptar amb el partit lila. El candidat, Ángel Gabilondo, va assegurar dilluns que vol fer govern amb Més Madrid i Cs i va criticar les posicions "extremistes" d'Iglesias. L'aposta va ser rebuda amb més incredulitat que irritació a la formació lila, atès que comparteixen govern a l'Estat i que a Madrid aritmèticament és molt poc plausible. Aquest dissabte Sánchez ha destacat la voluntat del seu candidat de "pactar amb les dues mans" sense oblidar la "convicció progressista" i ha defensat el seu perfil allunyat de "crits i disjuntives grotesques". En la mateixa línia, ha rebutjat "qualsevol proposta extremista que contribueixi a la polarització" i, implícitament, ha defensat que Cs pot entrar en la majoria que acabi amb Ayuso quan ha criticat la "puresa d'esquerres absoluta" d'alguns.

Amb les llistes ja gairebé definides i amb més de dues setmanes de precampanya al davant, ja ha quedat clar que hi ha un element que separa PSOE i Podem i pot condicionar les aliances per treure Ayuso de la Puerta del Sol: Ciutadans. La mateixa tensió que es va produir per l'aprovació dels pressupostos de l'Estat es tradueix ara a la Comunitat de Madrid. Iglesias va aconseguir que el partit d'Inés Arrimadas quedés fora de l'equació dels comptes i en la que pot haver sigut la seva última intervenció com a vicepresident de l'executiu espanyol ha recordat al president que "només la majoria progressista i plurinacional dona estabilitat al país". Ara confia que Cs tampoc sigui rellevant perquè l'esquerra arribi al govern regional. El 2019 PSOE, Més Madrid i Podem es van quedar a un sol escó de la majoria absoluta.

Cs s'oblida ràpid que ha governat amb Ayuso

Caldrà veure si la formació d'Arrimadas aconsegueix superar la barrera del 5% i s'origina aquesta complicació en el joc d'aliances, però ja hi ha precedents en què Podem i Cs s'han posat d'acord. Aquesta setmana el PSOE i el partit taronja han pres l'alcaldia de Múrcia gràcies als vots de la formació lila, i a la moció de censura d'escala autonòmica també hi havia un pacte per investir una candidata de Cs amb els vots de Podem. De moment, a totes les formacions els interessa marcar distàncies i aquest dissabte Arrimadas i el seu candidat el 4-M, Edmundo Bal, ja han volgut oblidar ràpid que el seu partit ha governat fins fa poques setmanes amb Ayuso.

Ara critiquen que sigui, juntament amb Iglesias, una de les que posen una "línia divisòria" en la societat madrilenya. En un acte de presentació del candidat a la cèntrica plaça Santa Ana de Madrid, la presidenta de Cs s'ha queixat que es parli de "feixistes i rojos" i ha repetit una vegada i una altra la paraula centre. Veient les intervencions d'aquest dissabte, Catalunya tindrà un pes destacat en la campanya madrilenya gràcies a Cs, que vol traslladar el suposat "trencament de famílies i amics pel Procés" a la capital espanyola per erigir-se com el partit de la moderació que rebutja la polarització.

En aquest discurs xocarà amb el PSOE, que a nivell de credibilitat parteix amb l'avantatge d'haver sigut el líder de l'oposició d'Ayuso en comptes d'haver-hi governat en coalició amb el suport de Vox. A nivell d'expectatives electorals, els socialistes també compten amb unes enquestes que els auguren uns resultats força millors que a Cs, que té un risc real de no entrar a l'Assemblea de Madrid. En aquest sentit, el vot útil del centre podria decantar-se cap al PSOE. Ara bé, les enquestes publicades fins ara estan reflectint que la caiguda de Cs la capitalitza el PP. És per això que l'esquerra en bloc crida a la mobilització dels seus votants i que Sánchez i Iglesias marquen distàncies amb avisos però sense grans agressions.

stats