Política 31/12/2018

La Moncloa qualifica el discurs de Torra de "monòleg independentista" i reitera la necessitat de "diàleg"

El PSC creu que el missatge "no toca de peus a terra" i que "torna a posicions unilateralistes"

Ruth Pérez Castro
2 min
Moncloa titlla el discurs de Torra de "monòleg independentista" i reitera la necessitat de "mantenir-se en el diàleg"

BarcelonaLa resposta de la Moncloa al missatge de Cap d'Any de Quim Torra s'ha fet esperar. No ha arribat fins aquest dilluns al matí, quan fonts de l'executiu de Pedro Sánchez s'han refermat en la idea de "diàleg i llei" davant el que han titllat de "monòleg independentista". I és que en el seu primer missatge institucional com a president de la Generalitat, Torra va demanar al govern espanyol "voluntat d'encarar un diàleg creïble, sincer i valent" que possibiliti "una solució democràtica i política".

Així, des de Madrid han reiterat que, "dins la Constitució", pot haver-hi "sortides per resoldre els problemes i les necessitats de tots". Un cop més, Madrid reitera la necessitat de "mantenir-se en el diàleg" i de pensar en els "problemes reals de tots els catalans, no només d'una part".

El PSC, més dur amb Torra

Els socialistes de Catalunya s'han mostrat més contundents. El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha lamentat aquest matí que Torra "torni a ser el president de només la meitat dels catalans". Illa, a més, ha assegurat que el seu missatge "no toca de peus a terra" i que "torna a posicions unilateralistes que han fet molt de mal a Catalunya".

Tot i això, ha manifestat que "l'única solució possible és refer l'acord entre els catalans" i ha instat els representants polítics de Barcelona i Madrid a fer un esforç. Illa també ha dedicat algunes paraules a Cs i el PP, als quals ha avisat que el 155 "no s'aplica discrecionalment, sinó quan es vulnera de manera fefaent el marc de convivència definit per la Constitució i l'Estatut". Una situació que, ha dit, encara no s'ha produït.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ser més ràpid en reaccionar i ahir al vespre ja va realitzar una valoració molt crítica al missatge de Torra. Segons el parer del socialista, es tracta d'un discurs que "no s'adreça al conjunt dels catalans" i que està "ancorat en l'any 2017 i no pensat per a l'any 2019". "No permet avançar cap a una solució acordada. I per tot això no és un discurs útil per avançar", va concloure en un tuit.

stats