Política 17/12/2019

La internalització dels informatius d'IB3 es farà amb oposicions públiques

El Govern signa amb Més per Menorca i El Pi un conveni per destinar dos milions d'euros a millores salarials dels treballadors

Maria Llull
3 min
Seu d'IB3 al polígon de Son Bugadelles, a Calvià.

PalmaLa internalització dels informatius d'IB3 es farà (en el futur) mitjançant unes oposicions públiques. Mentrestant, l'ens públic tindrà dos milions d'euros per millorar el sou dels seus treballadors en els pressupostos del Govern per al 2020, després de l'acord que ha signat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, amb Més per Menorca i El Pi. Aquests dos milions d'euros són una quantitat molt propera als prop de 2,5 milions que costaria internalitzar els serveis informatius, segons la directora general de Funció Pública i Administracions, Irene Truyols.

Truyols ha confirmat a l'ARA Balears que l'única via per a la internalització dels serveis informatius és la convocatòria d'oposicions. "La llei del 2010, la qual es va modificar l'any 2015, diu que la selecció de personal s'ha de regir pels principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat. L'única manera de garantir aquests principis és amb unes oposicions", ha explicat.

Això implicarà que els treballadors que es presentin a la convocatòria pública "ho hauran de tenir tot: la titulació i els requeriments del lloc de feina", ha afegit Truyols. La directora general ha comentat que d'aquesta manera "no és possible garantir que les persones que hi fan feina ara hi quedin després d'un procés de selecció". "El que s'estabilitza és la plaça, no la persona", ha insistit.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, la consellera d'Administracions Públiques, Isabel Castro, i el portaveu d'El Pi, Jaume Font

De moment, els serveis informatius d'IB3 es tornaran a licitar a principis del 2020, i l'aspiració del Govern és "vigilar que els treballadors estiguin bé", ha apuntat Truyols. Els plecs de la nova convocatòria limitaran les ofertes a la baixa, per tal que no afectin els salaris dels treballadors. També s'inclouran clàusules socials relacionades amb la millora de la formació, el manteniment de la plantilla, l'equilibri entre homes i dones i per garantir que no hi hagi cap minva unilateral en matèria de jornada i sou. Una altra condició serà que l'empresa adjudicatària promogui la negociació col·lectiva per regular les condicions del treball.

Més despesa

Truyols també ha recordat que, en el moment actual, la internalització dels serveis informatius d'IB3 suposa "un increment de cost inassumible" perquè s'hauria d'afegir a la millora de sous prevista ja per a l'any que ve. La directora general ha recordat que s'haurien de crear "més de 340 llocs de feina" i que això implicaria "una despesa de 2.464.563,58 euros". Aquests dos milions i mig s'afegiran als 33,7 milions d'euros de què disposarà IB3 l'any 2020 i la millora salarial serà efectiva durant el primer trimestre de l'any.

Més per Menorca i El Pi havien presentat esmenes als comptes de l'any que ve per millorar el salari dels treballadors externalitzats de l'ens públic, les quals han estat retirades després que els portaveus Josep Castells i Jaume Font hagin rubricat l'acord amb l'Executiu.

Isabel Castro ha indicat que s'ha fet "una primera passa" per millorar les condicions dels treballadors de les contractes d'IB3, abans d'afrontar la futura internalització mitjançant unes oposicions. El diputat de Més per Menorca Josep Castells ha destacat la millora dels sous, després que l'externalització hagi implicat una "precarització" dels llocs de treball. D'altra banda, el portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha assegurat que el seu partit continuarà reivindicant "la internalització" dels serveis informatius d'IB3.

Protestes dels treballadors

Les protestes dels treballadors d'IB3 venen de lluny. Pel que fa als serveis informatius, quan Liquid Media, filial de Mediapro, en va assumir l'explotació en substitució de CBM el 27 de febrer del 2017, el comitè d'empresa va alertar de l'empitjorament de les condicions laborals de la plantilla.

La darrera convocatòria de vaga estava prevista per al 10 de novembre, data de les eleccions generals, però es va desconvocar precisament pels acords assolits amb el Govern per millorar les condicions laborals i salarials. En aquest cas, varen ser els tècnics de ràdio, suport de televisió i emissions de televisió, els que varen denunciar que els seus portaven 14 anys congelats.

El comitè d'empresa de Liquid Media per als serveis informatius d'IB3 ha rebut amb moderada satisfacció la signatura de l'acord per millorar les condicions dels treballadors subcontractats.

Així i tot, els representants dels treballadors han recordat que l'objectiu no és una millora a curt termini, sinó la internalització de la plantilla.

stats