Política 24/01/2018

Ricardo Costa reconeix el finançament "amb diner negre" del PP valencià i en responsabilitza Francisco Camps

L'ex secretari general admet les aportacions fetes pels empresaris amb adjudicacions públiques

Daniel Martín / Efe
2 min
L'exsecretari general del PP valencià, Ricardo Costa, amb vestit blau, durant el judici.

ValènciaL'inici de la declaració de l'ex secretari general del PP valencià, Ricardo Costa, no podia ser més contundent. L'ex número dos i ex mà dreta de Francisco Camps ha responsabilitzat l'expresident de la Generalitat Valencià "de contractar Orange Market" i ha assegurat que els actes dels conservadors valencians durant les campanyes electorals del 2007 i 2008 es pagaven "mitjançant aportacions en efectiu d'empresaris que tenien adjudicacions" amb l'administració. "Sí, és cert: el PP es finançava amb diner negre", ha sentenciat Costa.

L'exdirigent conservador ha defensat que les decisions més importants en aquella campanya "les prenia el president del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, si bé tenia un equip on hi havia, entre d'altres, l'exvicepresident del govern valencià, Vicente Rambla". Costa també ha afirmat: "La decisió de contractar Orange Market la va prendre el mateix Camps, i a mi me la va comunicar Álvaro Pérez", el cap de la filial valenciana de la trama Gürtel.

Bárcenas i Cotino

Durant la seva declaració, Costa ha relatat com un dia el vicepresident valencià, Víctor Campos, el va cridar al seu despatx i li va mostrar uns sobres que li va dir que contenien diners en efectiu lliurats per empresaris amb contractes amb l'administració o amb el partit per encàrrec de Camps i l'expresident de les Corts Valencianes, Juan Cotino.

A més, l'ex secretari general també ha assenyalat l'extresorer del PP a escala estatal, Luis Bárcenas. Sobre aquest últim, Costa ha assegurat que un cop li va explicar el sistema de finançament construït pel PP valencià; Bárcenas li va dir: "Això és una pràctica prohibida a escala nacional" perquè "seria un Filesa dos".

Finançament de dos actes de Rajoy

Durant la seva declaració, Costa ha assegurat que l'excap del Consell "va finançar, amb uns 120.000 euros procedents de pagaments d'empresaris, millores en dos actes de campanya a València del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en les eleccions autonòmiques del 2007 i estatals del 2008".

Segons ha revelat l'ex secretari general del PP valencià aquests actes, celebrats a la plaça de bous de la ciutat, els organitzava la direcció estatal i després Camps sol·licitava "una sèrie de complements" com "focs artificials o una banda de música".

Lliuraments d'efectiu per a les campanyes d'Alacant i Castelló

Costa ha citat lliuraments d'efectiu a l'exalcaldessa d'Alacant Sonia Castedo per pagar actes electorals a la ciutat i també facturacions irregulars per a les eleccions locals de Castelló, quan Alberto Fabra n'era alcalde. A més, i segons l'exdirigent del PP, les donacions també s'haurien destinat a finançar la campanya municipal del 2007 de l'exalcaldessa d'Elda, Adela Pedrosa. Aquestes acusacions interpel·len directament la direcció actual del PP a nivell estatal, ja que Fabra i Pedrosa són senadors.

Costa assegura estar-ne "penedit" i demana "perdó"

Costa ha assegurat que és "conscient" de les conseqüències de la seva confessió, ha manifestat "penediment" per la seva actuació i ha demanat "perdó a la societat espanyola i valenciana i, en particular, a la meva família, que sé que patirà conseqüències de tot això". L'exdirigent popular ha reconegut que va ometre el seu "deure de denunciar" els fets i ha afirmat que està disposat a assumir-ne les conseqüències.

stats