Política 18/07/2018

La gratuïtat dels pàrquings de Can Misses i Son Espases: tots a favor però no d'acord

La iniciativa genera discrepàncies entre els socis del Govern i altres partits, però tots coincideixen en la necessitat que els aparcaments siguin gratuïts

Kike Oñate
3 min
La gratuïtat dels pàrquings de Can Misses i Son Espases: tots a favor però no d'acord

PalmaEl tema central de la Junta de Portaveus d'aquest dimecres ha estat la tramitació per la gratuïtat dels pàrquings de l'Hospital Universitari de Son Espases i de Can Misses a Eivissa. Existeix voluntat per part de tots els partits per la gratuïtat del servei, però no la manera. A més d'això, altres assumptes, com ara el Règim Especial per a les Balears (REB), la venda il·legal, la creació de l'institut de seguretat i salut laboral i les crítiques contra Catalina Cladera, hi han estat ben presents.

Jaume Font, portaveu d'El Pi, ha opinat sobre el vot 'protesta' de MÉS per Menorca i Ciutadans en contra de la introducció d'una esmena a la Llei de seguretat laboral per la gratuïtat dels aparcaments dels dos hospitals. “Segur que estan penedits d'aquesta decisió, perquè la gent continua pagant el tiquet i nosaltres farem que paguin més tard”, ha dit. A més, ha avançat que demanarà a la presidenta Francina Armengol dimarts que ve al ple sobre la necessitat de prendre mesures més contundents contra la venda il·legal, "perquè els comerciants que paguen imposts puguin veritablement fer feina amb tranquil·litat i no tinguin una oferta il·legal davant el portal".

Des de Ciutadans, Xavier Pericay ha afirmat que “el Govern fa aquest procés a corre-cuita perquè en el seu moment no ho van fer com tocava i intenten fer passar això com el que no és”. El portaveu del partit taronja ha justificat el vot en contra emparant-se que “les coses s'han de fer ben fetes”.

Per altra banda, Joan Ferrà, de MÉS per Mallorca, ha exigit que el PP faci públic el document que demostra que hi havia acord entre l'Estat i el Govern pel REB, i ha afirmat que les dades proporcionades per Biel Company estan inflades, per la qual cosa no es correspondrien amb les que s'haurien negociat. Ha subratllat, a més, que la formació té com a "objectiu primordial" que el règim especial entri en vigor el primer de gener de 2019.

Tant en el cas del REB com en el dels pàrquings de Son Espases i Cas Misses, el portaveu de la formació ha dit que "podríem arribar a un acord perquè entri en vigor més tard només si és perquè s'estan millorant les propostes".

Alberto Jarabo, de Podem Balears, ha començat la intervenció parlant sobre l'institut de seguretat i salut laboral, les reclamacions de les Kellys i l'esmena a favor d'una oficina anticorrupció. Jarabo creu que "s'ha d'accelerar al màxim la gratuïtat dels pàrquings" i ha volgut veure positivament les votacions en contra de MÉS per Menorca i Ciutadans perquè "pot permetre arribar a un consens dimarts al ple". Dit això, també ha carregat contra la formació taronja i ha dit que "està en contra de la universalització de la sanitat".

Montse Seijas, del grup mixt, ha carregat contra el PSOE i ha apuntat que no hi ha hagut cap tipus de claredat ni transparència durant el procés. També ha expressat que no es faci demagògia, ja que els pàrquings "no seran gratuïts, perquè es pagaran amb els pressupostos".

Catalina Cladera, novament en el punt de mira

L'únic partit que ha carregat contra la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha estat el Partit Popular. "És una vergonya que encara no hagi donat la cara des que es va saber que s'ha creat una plaça per a ella a Intervenció", ha dit la portaveu, Marga Prohens, després de conèixer la decisió de la consellera de Funció Pública de faltar en el ple un cop s'han registrat les preguntes dirigides a ella.

Des del PP, també defensen la gratuïtat dels aparcaments dels hospitals públics de Son Espases i de Can Misses. "Amb un modificat a la llei es pot solucionar el problema amb què es troba ara el Govern d'Armengol", ha argumentat Prohens. Sobre el REB, la portaveu s'ha demanat "quina era la intenció política de la presidenta Armengol" amb referència a la seva negativa per signar el document del Règim Especial de Balears pactat entre el Govern balear i el ministre Montoro.

Finalment, el PSIB, representat per Andreu Alcover, ha estat positiu i creu que al pròxim ple de dia 24 es podrà arribar a un acord. Ha justificat que Cladera no vagi al ple dimarts que ve perquè la mateixa setmana "compareixerà dues vegades i respondrà les preguntes pertinents".

stats