Política 12/11/2015

'Governem-nos Junts': la crida de l'ANC per desbloquejar la investidura

L'entrada a escena de l'Assemblea amb una mobilització diumenge i la crida de Súmate per accelerar l'acord afegeixen pressió social a la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per forçar l'acord

Marc Colomer
2 min
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, parla amb Antonio Baños (CUP), abans de començar el segon debat d'investidura / ACN

BarcelonaL'entrada a escena de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) posa més elements de pressió social a la negociació entre Junts pel Sí i la CUP per desbloquejar la investidura, fins ara fallida. 'Governem-nos Junts' és el lema que ha triat l'ANC per a la mobilització d'aquest diumenge al passeig dels Til·lers del Parc de la Ciutadella de Barcelona per exigir "unitat" als 72 diputats independentistes perquè posin el "comptador a zero" i desbloquegin la negociació al voltant de la investidura. Volen l'acord per a abans de la campanya de les eleccions espanyoles del 20 de desembre.

Amb aquest lema, juguen amb el nom de Junts pel Sí i amb el lema de la CUP –"Governem-nos"– per visualitzar la necessitat de síntesi entre les dues formacions perquè arribin a un acord que permeti triar president i formar govern per aplicar el contingut de la declaració rupturista malgrat la suspensió i les amenaces del Tribunal Constitucional. De fet, la mobilització de diumenge busca també ser un acte de "defensa" de les institucions catalanes davant la maquinària dels aparells de l'estat espanyol.

També l'entitat de castellanoparlants independentistes Súmate –de la qual són membres diputats de Junts pel Sí i la CUP– ha emès un comunicat aquest dijous per reclamar "un acord al més aviat possible entre Junts pel Sí i la CUP per poder procedir a l'inici del procés constituent cap a la República Catalana". Lamenten que davant l'embat de l'Estat en forma de suspensió de la resolució rupturista del Parlament per part del Tribunal Constitucional la Generalitat "no compti encara amb el nou executiu que ha d'obeir el mandat del passat 27 de setembre" i "no acatar l'ordre d'un Estat que sempre ha actuat descaradament en contra de la democràcia, la separació de poders i no ha volgut escoltar la veu dels ciutadans de Catalunya".

Escletxa per a l'acord

Malgrat que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, no ha volgut posicionar-se aquest dijous a Catalunya Ràdio explícitament al costat ni de la CUP ni de Junts pel Sí, davant la complexitat interna de l'entitat, amb presència de les diferents sensibilitats de l'independentisme civil, Sànchez ha reclamat que tothom "giri" per fer possible l'acord. El cert, però, és que l'ANC ha d'assumir de nou un paper que voldria defugir enmig de la batalla política. L'1 d'octubre, en una entrevista a BTV (minut 54:40), Jordi Sànchez assegurava que una eventual intervenció de l'ANC seria sinònim inevitablement que l'acord "està en risc": "Crec que no intervindrem, perquè no és la nostra batalla. [...] si intervenim és perquè no va bé. I si no intervenim és perquè no hi ha motiu de preocupació". I han acabat intervenint.

Aquest dijous, en la segona votació de la investidura, Artur Mas ha proposat un Govern amb "responsabilitats compartides" que se sotmeti a examen –una moció de confiança– després de deu mesos. L'oferta ja l'ha rebutjat aquest dijous la CUP, per bé que també ha mogut fitxa en convocar per al 29 de novembre el que ha anomenat una "jornada de debat nacional" que ara caldrà veure quin format pren. Tot plegat permet albirar una escletxa per al desbloqueig de la negociació.

stats