Política 23/08/2021

El Govern assegura que "no hi haurà retallades en serveis" tot i que el 2022 arribin menys recursos del sistema de finançament a les Balears

Encara no hi ha cap data per a la reunió de la comissió que ha de calcular el factor d'insularitat del REB

3 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la reunió de Consell de Govern.

PalmaEl portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dilluns que, encara que el 2022 arribin menys recursos del sistema de finançament estatal a les Balears, "no hi haurà retallades de serveis" a les Illes. Negueruela ha comparegut després de la reunió del Consell de Govern i ha llevat importància a les xifres que es varen publicar la setmana passada i que apunten que l'Arxipèlag rebrà quasi 210 milions d'euros menys de finançament de l'Estat. "Hem de veure com queda el plantejament final dels pressupostos generals, però hi ha total tranquil·litat", ha comentat Negueruela. "Sempre hem exigit al govern de l'Estat més recursos i tenim credibilitat", ha afegit el portaveu, a més de tornar a insistir en els 855 milions d'euros d'ajudes directes que l'Estat ha destinat a les empreses de les Illes afectades per la pandèmia de covid-19.

D'altra banda, continua sense haver-hi cap data per a la reunió de la comissió bilateral mixta que ha de calcular el factor d'insularitat del Règim Especial de les Balears –la dotació econòmica que ha de col·locar les Balears a la mitjana d'inversions estatals– i Negueruela ha reconegut que, malgrat que el Govern "està fent feina en aquest sentit", no es pot assenyalar "cap data" respecte d'aquesta qüestió.

Tant el PP com Ciutadans han criticat que l'any que ve arribin menys recursos de l'Estat a les Illes. El portaveu dels populars, Toni Costa, ha subratllat que les Balears podrien deixar de rebre fins a 700 milions d'euros en total, i no només els 210 del sistema de finançament. "Ja vàrem advertir fa un any que això passaria. Mentre que el Govern ens deia que tot anava bé, des del PP vàrem avisar que el cop arribaria amb els pressupostos de 2022", ha lamentat Costa.

Segons Negueruela, aquestes crítiques obeeixen al fet que "el PP està obsessionat a fer retallades". "Les xifres que s'han donat es basen en un article d'un mitjà estatal i responen més a les ganes del PP de retallar que a una previsió real", ha continuat el conseller, qui ha remarcat que "la consellera d'Hisenda està plantejant els pressupostos de manera seriosa". "No hi haurà retallades a cap classe de servei", ha reiterat.

Per part seva, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, s'ha sumat a les crítiques i ha lamentat que "el president Sánchez continuï donant l'esquena a les Balears". Segons Guasp, la caiguda d'ingressos de 210 milions d'euros "repercutirà negativament en els pressupostos del proper exercici" i "s'acabarà traduint en una pujada d'impostos o retallades". A més, la diputada taronja ha advertit de la possibilitat que l'Executiu acabi quadrant el compte amb recursos provinents dels fons europeus. "Sempre hem exigit al Govern uns pressupostos realistes i responsables i que no s'intentin quadrar els comptes públics i la minva dels ingressos utilitzant la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible, augmentant els impostos o amb els fons europeus", ha dit.

MÉS exigeix que es comenci a negociar la reforma del sistema de finançament

D'altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha exigit a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que posi sobre la taula un esborrany per començar la reforma del sistema de finançament autonòmic, a més del desplegament del REB. Ensenyat ha recordat que ja fa set anys que el model de finançament va caducar i ha reclamat que es reuneixi el Consell de Política Fiscal i Financera per "treballar en un nou model de finançament, amb calendari i terminis". "Estam farts de les solucions a curt termini. El canvi de model és urgent", ha continuat.

El portaveu ecosobiranista també ha recordat que Montero va anunciar públicament fa poc temps que no hi havia prou consens per poder plantejar una alternativa al model del 2009. "Ara cal afegir a aquesta circumstància la retallada anunciada pel govern espanyol de 200 milions d'euros a les aportacions per a les Balears", ha criticat Ensenyat. "Tenim un sistema pervers que sempre ens acaba perjudicant. És l'hora de desplegar sense més dilacions el REB", ha afegit, a més de recordar que l'Estat deu a les Illes més de 9.000 milions d'euros a causa de l'infrafinançament acumulat.

stats