Política 12/04/2019

Neix la Reserva Marina de l'Illa de l'Aire a Menorca

L'Executiu ha aprovat el decret pel qual s'autoritza el nou espai protegit, amb una superfície total de 719,31 hectàrees

K. O. / I. M.
3 min
L'illa de l'Aire, a Menorca

Palma / Sant LluísL'illa de l'Aire, a Menorca, amb una superfície total de 719,31 hectàrees, serà la segona àrea protegida més gran de l'illa i l'onzena de les Balears. Com ha explicat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, "atenem la petició expressa de la Confraria de Pescadors de Maó, amb el suport del Consell Insular". La zona inclourà una part del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) entre Punta Prima i l'illot, a més de declarar-se Bé d'Interès Cultural (BIC) la zona submarina que l'envolta pel seu interès arqueològic.

Segons un estudi científic presentat pel Consell Insular, s'ha posat de manifest que la comunitat de peixos de l'entorn de l'illa de l'Aire és prou rica i variada, però que la presència d'espècies de peixos vulnerables a la pesca és inferior a la potencial. A la zona s'hi duen a terme activitats que tenen una relació directa amb els recursos pesquers: l'exploten, tot i que esporàdicament, les embarcacions professionals d'arts menors de Maó i és objecte de pesca recreativa de certa intensitat, tant de superfície com submarina. També s'hi practica de manera regular el busseig recreatiu turístic, amb una estimació de 2.000 immersions anuals. Per tal de recuperar poblacions de peixos properes a les potencials, Medi Ambient veu necessari regular aquestes activitats perquè les autoritzables es practiquin de manera compatible amb la conservació de la riquesa biològica i dels recursos marins vius.

A més, el decret aprovat introdueix canvis en la Reserva Marina del Nord de Menorca, compresa entre la punta dels Morters, l'illa dels Porros i el cap Gros. La normativa de la reserva, que fou declarada l'any 1999, s'ha adaptat a la que regula altres reserves marines, com la del Llevant de Mallorca, on, gràcies a la recuperació del contracte de seguiment de peixos vulnerables, s'han pogut constatar increments considerables de la biomassa.

L'illa de l'Aire és un petit illot d'unes 45 ha, situat a l'extrem sud-oriental de Menorca, a 1.500 metres de distància de la costa. És una zona on solen convergir corrents, una particularitat que converteix aquesta àrea en una zona molt productiva i amb un gran potencial d'albergar poblacions de peixos diverses i abundants. A més, s'hi han inventariat fins a 634 espècies marines, entre les quals destaquen les praderies de posidònia, les comunitats de fons rocosos que envolten l'illot i les algues, amb una representació notable de les del gènere protegit 'Cystoseira'.

Inicis per ampliar el Parc Natural de Llevant

La proposta d’ampliació eleva fins a 16.855 hectàrees la superfície del Parc Natural de Llevant de Mallorca, que actualment és de 1.658 ha; d’aquestes, 10.960 ha seran terrestres i 5.895 ha, marines. La proposta d’ampliació va rebre el suport del 84% dels participants en el procés de participació pública duit a terme el juliol del 2018. L'àmbit territorial de la proposta d'ampliació abasta la part terrestre del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i la Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) Muntanyes d'Artà. Inclou la Reserva Natural del Cap Ferrutx i les finques públiques del Racó, la Duaia i els Canons. L'ampliació inclou també la part del LIC Na Borges, situada al nord de la carretera d'Alcúdia a Artà; la finca pública de Son Real, que forma part de la ZEPA Son Real, i la part autonòmica de la Reserva Marina de Llevant, que inclou una part de l'àmbit marí del LIC Badies de Pollença i Alcúdia.

Imatge d'arxiu del Parc Natural de la península de Llevant

L'inici d'aquest procediment comporta que no s'hi poden dur a terme actes que impliquin una transformació sensible de la realitat física i biològica que pugui arribar a fer impossible o dificultar de manera important la consecució dels objectius del pla. Des del GOB han valorat "positivament" que els partits que conformen l'actual govern es posicionin en relació a l'ampliació del parc, segons han explicat en un comunicat. Els ecologistes han recordat que l'anuncia arriba al límit de la legislatura, pel que la seva prosperitat [la futura ampliació] està condicionada pels resultats del pròxim 26 de maig. Per això, han assegurat que "ho interpretam com un compromís i instam a MÉS i PSIB que assumeixin com a prioritat cas que en la pròxima legislatura tornin a assumir responsabilitats de Govern". A més, han recordat que l'ampliació no incorpora la connexió entre la platja de la Canova i Son Real, ni s'ha estès l'àmbit marí cap a l'interior de la badia.

stats