Política 22/06/2023

El Govern haurà recaptat fins al 2023 quasi 700 milions amb l'ecotaxa: "No té sentit reduir-la"

Dels 560 milions recaptats fins l'any passat, ja se n'han executat un 80%, i Negueruela creu que és un impost que "no condiciona la demanda de visitants"

2 min
El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic en funcions, Iago Negueruela

PalmaEl conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic en funcions, Iago Negueruela, ha fet balanç aquest dijous de la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), més conegut com a ecotaxa, a més dels fons europeus destinats a aquesta àrea. Des que es tornà a implantar el 2016, l'ITS ha atorgat al Govern una recaptació de 560 milions d'euros, i aquest 2023 s'ampliarà, segons les previsions, a 692 milions. Així i tot, "si es mantenen els nivells de turistes que tenim, els ingressos seran superiors".

Negueruela ha defensat l'existència de l'ecotaxa. "És un impost neutralitzat, no té cap afectació en la demanda i, per tant, no té cap afectació reduir-lo", ha afirmat referint-se al PP i Vox, que estan negociant la investidura de Marga Prohens. En el cas dels populars, després d'oposar-se històricament a aquest impost, en el programa electoral la mantenen, però amb matisos, ja que els residents podrien deduir-se-la. A més, és l'únic impost que té una comissió pròpia, composta pel Govern, municipis i entitats ecologistes, entre d'altres, per decidir les finalitats dels doblers.

El 80% dels 560 milions que s'han recaptat fins al 2022 ja s'ha executat al 100%. Pràcticament, la meitat dels projectes elaborats en els sis anys, 96 de 199, han estat específicament de medi ambient i aigua, seguits dels que tenien com a funció la reactivació de l'economia arran de la covid. Amb l'arribada del coronavirus, el Govern va pactar amb els agents econòmics i socials reorientar els fons de l'ITS. A més, un total de 80 milions s'han destinat a l'habitatge, una de les externalitats més grans del turisme.

Per a aquest 2023, destaquen projectes que s'iniciaran amb el finançament de l'ITS com el Tren de Llevant, amb 20 milions inicials, el fet d'utilitzar el 25% de l'ecotaxa per a habitatge públic protegit i quasi 30 milions per a l'aigua. No s'inclouen partides per promocionar l'activitat turística.

250 milions de fons europeus per al turisme

Les Balears disposaran, en total, de més de 250 milions d'euros procedents dels fons de recuperació Next Generation per al turisme. Aquests es divideixen en 137 milions procedents dels plans territorials, 13 milions dels plans d'eficiència energètica, i 100 milions dels plans de resiliència, els quals només obtenen les Illes i les Canàries, negociats de manera multilateral amb el govern espanyol. Així, dels 52 projectes aprovats per ser finançats, ja n'hi ha 29 en execució. Segons ha declarat Negueruela, en dos anys l'execució haurà d'haver finalitzat o, en cas contrari, els fons hauran de ser retornats. "Esperem que el PP sigui igual d'eficient que nosaltres, i que no hagi de tornar doblers com feia el 2015", ha expressat.

stats