Política 11/10/2019

El Govern obre l’ecotaxa a pagar projectes per respondre a la fallida de Thomas Cook

Després de garantir finalment que els doblers de l’Impost del Turisme Sostenible no aniran directament als hotelers, l’Executiu amplia el termini per presentar propostes

Maria Llull
3 min
El Govern obre l’ecotaxa a pagar projectes per respondre a la fallida de Thomas Cook

PalmaL’ecotaxa podrà finançar projectes per respondre a la fallida de Thomas Cook. Així ho va aprovar divendres la Comissió d’Impuls del Turisme Sostenible i ho va ratificar el Govern balear, malgrat les crítiques dels ecologistes. De fet, el GOB no va assistir a la reunió de la Comissió, en protesta pel que considera “una estafa”.

L’Executiu va anunciar l’obertura d’un nou termini de cinc dies per “presentar iniciatives per fer front a la situació que ha deixat a les Illes Balears la fallida de Thomas Cook”. Aquesta ampliació de dies suposa la modificació del Pla anual del 2019 de l’ecotaxa, amb l’objectiu que es presentin iniciatives “per a la desestacionalització, la formació i el foment de l’ocupació en temporada baixa”, segons va explicar el Govern.

Per al GOB, l’objectiu d’aquest canvi és destinar doblers de l’ecotaxa “al rescat de les empreses afectades per la fallida” del touroperador britànic. Però la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat insistí que cap projecte implicarà donar doblers de l’Impost del Turisme Sostenible als hotelers”, “ni per la porta de davant ni per la de porta de darrere”.

“Les ajudes per a empreses turístiques no hi tenen res a veure”, reiterà Costa, qui recordà que el Govern ja ha establert una línia d’ajudes per als hotelers. La consellera assenyalà que “les empreses no poden presentar projectes” per ser finançats amb l’ecotaxa i que “només ho poden fer les administracions que formen part de la Comissió”. “Això no té res a veure amb les empreses hoteleres”, sentencià.

Però Costa no va respondre amb claredat quin tipus de projectes per fer front a la fallida de Thomas Cook finançarà, llavors, l’ecotaxa. “Hi ha cinc dies de termini i no em puc avançar ni fer hipòtesis. Des de Turisme han dit que seran projectes relacionats amb la connectivitat aèria”, es limità a explicar, sense entrar en més detalls. A més, Costa recordà que “la Comissió haurà d’aprovar les propostes que es presentin”. Fonts del Govern varen comentar que hi haurà ajudes per a la promoció de rutes en temporada baixa i varen fer referència a la campanya Better in Winter, que va promoure l’exconsellera de Turisme, Bel Busquets, la passada legislatura. L’Executiu també recorda que “una situació sobrevinguda” com la fallida del gegant turístic permet ampliar el termini dins la legalitat.

Aquesta decisió no fa més que afegir un nou capítol a la polèmica que generà l’anunci de donació de l’ecotaxa que varen pagar els turistes de Thomas Cook entre el juliol i el setembre als hotelers. La mesura provocà una crisi de Govern, amb MÉS en peu de guerra. Finalment, la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball de Iago Negueruela va fer marxa enrere dijous passat. Negueruela explicà llavors que les ajudes serien equivalents a la quantitat que s’havia previst inicialment, però que en cap cas sortirien de l’Impost del Turisme Sostenible.

Els canvis de criteri no han ajudat a fer callar les crítiques. Des de la dreta, el PP acusa el Govern d’improvisar i de no ser capaç de posar d’acord els integrants del Pacte. A més, la patronal tampoc no està satisfeta. La petició de la CAEB de suspendre l’ecotaxa no ha tingut repercussió, com tampoc la va tenir la proposta de suspensió temporal que va fer el president dels populars balears, Biel Company.

Des de l’ecologisme es recorda que la fallida de Thomas Cook hauria de servir per replantejar un model econòmic que s’enfonsa sense turisme i que no té un pla B. El GOB lamenta que arribin recursos públics al sector hoteler, prou subvencionat i amb beneficis altíssims.

De moment, el termini de cinc dies aprovat pel Govern es comptarà des de la publicació d’aquesta mesura en el BOIB. Serà llavors quan es podrà conèixer quins projectes seran finançats amb fons provinents de l’Impost del Turisme Sostenible. A més, Pilar Costa afegí divendres que aquest temps també ha de servir per reformular altres projectes que han estat esmenats.

stats