Política 30/04/2020

El Govern presenta un full de ruta per sortir de la crisi, encara sense mesures ni pressupost

Iago Negueruela ha assegurat que el ritme de la recuperació dependrà, en bona part, de les mesures de protecció que adopti la Unió Europea

E. Navarro
2 min
Imatge de la reunió de la Mesa de Diàleg Social

PalmaEl Govern balear ha presentat aquest dijous "un primer document" per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat, fruit del treball de la Mesa de Diàleg Social. Es tracta d'un full de ruta per a la sortida de la crisi que consta de deu eixos generals, encara que no s'han concretat mesures específiques ni la distribució del pressupost. El vicepresident Juan Pedro Yllanes; el conseller de Model Econòmic, Iago Negueruela, i la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, han comparegut per desgranar-ne els detalls.

Tots tres han posat molt d'èmfasi en el fet que es tracta d'un document consensuat amb els agents socials i econòmics, i han assegurat que les mesures que se'n desprenguin també seran dialogades. "Haurem de veure quines són les prioritats i, en funció d'aquestes, reorganitzar els pressupostos", ha explicat Negueruela. Per la seva banda, Yllanes ha avançat que les pròximes setmanes "es començaran a tancar algunes línies", i ha concretat que també s'hi inclouran aquelles mesures que ja s'estan prenent en els sectors que no han aturat, com la indústria o el tercer sector.

El conseller també ha subratllat la necessitat que la Unió Europea "adopti mesures de protecció" com més aviat millor per poder concretar les mesures i poder sortir més de pressa de la crisi. "Hem de fer ara el que no es va fer l'any 2008, quan es va optar per rescatar la banca en lloc de les persones. Es tracta del contrari: tots els esforços que estam fent són per mantenir viu el teixit productiu i l'ocupació", ha assegurat. En el seu àmbit, el conseller ha destacat que un dels eixos principals és la reactivació del sector del turisme, "que serà diferent, i ens hi haurem d'adaptar", ha assenyalat. També ha subratllat que una prioritat de l'executiu és un pla d'activació per a l'ocupació.

"Aquest és un document per no deixar fora ningú", ha assegurat Yllanes. Quant als eixos del seu àmbit, ha destacat, entre d'altres, algunes accions com un pla d'estímul al sector primari perquè sigui, com a mínim, el 2% del PIB; un pla de consum de proximitat amb l'objectiu que el consum de producte local arribi al 25% a les Illes; accelerar la transició energètica; l'elaboració de pactes per l'energia i per l'aigua, i estratègies per impulsar l'economia del coneixement i també per relocalitzar indústries.

La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha fet referència a l'economia social i a les indústries culturals i creatives, de què ha destacat la capacitat per "generar benestar" i llocs de feina qualificats. Ha assegurat que, a diferència de la crisi financera del 2008, "es prioritza la inversió" en l'economia de serveis socials, educació i sanitat. Quant al sector cultural, ha explicat, com ja va avançar l'ARA Balears, que el Govern està preparant un pla de xoc. Aquest constarà d'un fons de sostenibilitat per al sector, un fons d'inversió cultural per a adquisicions i subvencions excepcionals per pagar despeses.

stats