Emergència habitacional
Política 05/09/2023

El Govern permetrà dividir els pisos fins a un mínim de 60 metres

El decret d'habitatge de l'Executiu preveu, a més, el creixement dels edificis en altura als trams urbans

2 min
La roda de premsa de la presidenta del Govern, Marga Prohens, després de reunir-se amb el sector de l'habitatge

PalmaEl Govern aprovarà el decret d'habitatge en les properes setmanes. La norma se centra en l'habitatge ja construït i permetrà, entre altres coses, la divisió horitzontal de grans pisos en habitatges de fins a un mínim de 60 metres, la reconversió de locals en habitatges i el creixement d'edificis en altura dins trams urbans. A més, preveu la cessió de sòl públic a la iniciativa privada perquè s'hi construeixi habitatge a preu limitat. La presidenta Marga Prohens ha anunciat la iniciativa després de mantenir una reunió amb representants del sector. "En els darrers anys el preu de l'habitatge de compra s'ha incrementat un 80%, i un 90%" el de lloguer, ha assegurat, i ha reclamat que no es "criminalitzi" la col·laboració amb el sector privat: "No es pot fer la política d'habitatge només des de l'administració, perquè no funciona".

Tots els nous pisos que es construeixin en aplicació d'aquest decret s'hauran de posar a llogar o a la venda amb preus limitats o com a habitatges de protecció oficial. A banda de permetre el canvi d'ús de locals en habitatges, el decret també preveu l'augment del límit de densitat poblacional en edificacions ja existents o en parcel·les sense edificar però amb permís d'usos residencials plurifamiliars. Com va avançar l'ARA Balears, també s'habilitarà la reconversió en habitatges d'antics establiments turístics o d'altres que ja no són compatibles amb la normativa vigent. Aquestes modificacions permetran construir un màxim d'un habitatge per cada 60 metres quadrats en casos de reconversió de locals i de divisió d'edificis plurifamiliars, i per cada 90 metres quadrats en cas d'augment de les densitats en habitatges unifamiliars que compleixin determinades característiques. També el creixement dels edificis en altura i els canvis d'ús de locals han de facilitar la creació d'habitatge per cada 60 metres quadrats. Pel que fa a la cessió de terrenys públics a la iniciativa privada, amb la intenció que s'encarregui de la construcció dels habitatges, també s'amplia el termini màxim de concessió del concurs públic, dels 50 als 75 anys.

El director general d'Habitatge i Arquitectura, José Francisco Reynés, ha explicat les franges de preu que es preveuen a la norma, que encara no s'ha aprovat al Consell de Govern. En els habitatges de compra, els preus limitats oscil·larien entre els 102.000 i els 241.000 euros, en funció de les característiques de l'immoble i del municipi. Pel que fa als pisos de lloguer, els preus anirien entre els 385 i els 900 euros.

Prohens ha donat a conèixer els detalls del decret després de la darrera reunió amb representants del sector immobiliari i constructor. En sortir de la trobada, el vicepresident de l'Associació Balear d'Immobiliàries Nacional i Internacional (ABINI), Jorge Forteza, ha assegurat que "és la primera vegada que s'escolten els sectors implicats", informa Europa Press. No obstant això, altres veus del sector consultades per l'ARA Balears consideren la normativa insuficient. La consellera d'Habitatge, Marta Vidal, ha defensat el decret com un "text de mesures eminentment tècniques, que no té una càrrega ideològica", i ha posat èmfasi en el fet que donarà eines als municipis per "adaptar-lo en funció de quines mesures són d'aplicació i quines no".

stats