Política 15/01/2020

El Govern incorpora l'oli i la tortada de Menorca al Catàleg d'Aliments Tradicionals

S'incorporen al formatge, el gin i el vi en representació de l'illa

Ivan Martin
2 min
L'oli i la tortada menorquina són dos clàssics a la cuina menorquina.

MaóLa consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern balear, Mae de la Concha, ha anunciat aquest dimecres a Menorca la inclusió en el Catàleg d’Aliments Tradicionals de Balears l’oli i la tortada d’ametlles. Amb aquestes dues incorporacions, el Catàleg arriba a les 28 referències. De Menorca ja hi estaven inscrites tres: el formatge, el gin i el vi. La sol·licitud per formar part del Catàleg havia estat presentada per part de l’associació Oli de Menorca i l’associació professional de pastisseria, forns de pa i Aafins.

De la Concha s’ha mostrat satisfeta per la feina feta i ha destacat els beneficis de la inclusió de l’oli i la tortada. “L’objectiu és fomentar el producte local, el consum d’aquest, les fires i els mercats. El tema agroalimentari és un gran futur per als joves en l’àmbit laboral. No podem perdre tradició i cultura. Ho potenciarem i serà una qüestió clau aquesta legislatura”, ha advertit. La consellera també ha emfasitzat la importància de valorar els productes. “En una boda, en una celebració, hotels o restaurants. Desitjam que l’oli i la tortada siguin un orgull per a tots”, ha reivindicat.

L’oli de Menorca és un dels principals ingredients de l’illa. Actualment, les plantacions de tipus arbequina representen gairebé el 60% del nombre d’oliveres existents, i es complementen amb arbres d’altres varietats. Les darreres dades del Semilla, corresponents a l’any 2016, xifraven en 14 les hectàrees d’oliveres, i una producció de 49 tones d’olives. Per la seva banda, la tortada d’ametlles té una forma cilíndrica i està elaborada amb ametlles crues, sucre, clara d’ou i pell de llimona ratllada. És un dels llegats de l’època àrab. Un total de 14 pastisseries tradicionals de Menorca l’elaboren, i se'n produeixen unes 5,8 tones cada any.

stats