Pressupostos
Política 10/11/2022

El Govern destinarà 100.000 euros a fomentar la perspectiva de gènere en els opositors a la judicatura

Igualtat també comptarà amb 1,5 milions d'euros per crear centres de crisi per atendre dones víctimes de violència sexual les 24 hores

2 min
La consellera de Presidència, Mercedes Garrido

PalmaIgualtat destinarà 100.000 euros a fomentar la incorporació de la perspectiva de gènere per als estudiants illencs, que preparen oposicions a la judicatura i la fiscalia. "Cercam que, en un futur, les persones que hagin de dictar una sentència puguin aplicar la perspectiva de gènere, que la tinguin interioritzada", ha incidit la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, aquest dijous durant la seva compareixença a la Comissió d'Hisenda per explicar les línies pressupostàries de les seves àrees, que sumaran 134 milions d'euros.

La Conselleria, a més, crearà el 2023 centres de crisi a les quatre illes, per atendre durant les 24 hores dones víctimes de violència sexual. En concret, els centres de crisi disposaran d'una partida d'1,5 milions d'euros. De la mateixa manera, la Conselleria també inclourà 132.000 euros per consolidar l'Observatori de la Igualtat, o 1,3 milions per oferir un any de feina a les dones víctimes de violència masclista. Totes aquestes línies s'emmarquen en el fet que l'Institut Balear de la Dona (IBDona) gestionarà un 35% més de pressupost, fins a arribar als nou milions d'euros.

D'altra banda, el Govern augmentarà un 20% el finançament per a entitats sense ànim de lucre que treballen en la diversitat sexual i de gènere. A més, les Balears seran la primera comunitat de l'Estat a tenir un protocol intersex, destinat a les famílies i adolescents amb característiques intersexuals. Garrido ha concretat que l'anunci de 200 euros per infant per fer front a les activitats extraescolars, que va fer la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Debat de Política General, tindrà un pressupost de cinc milions d'euros.

Sou dels funcionaris

La consellera de Funció Pública ha especificat que els més de 4,7 milions d'euros que es destinaran a aquesta àrea serviran, quasi totalment, per finançar l'increment de les retribucions previstes en els pressupostos per als funcionaris. Inicialment, l'augment serà del 2,5% respecte del 2022, però podria ascendir fins al 3,5% segons les variacions de l'IPC i el PIB.

D'altra banda, Garrido ha explicat que l'any vinent es farà un acte de commemoració pel 40è aniversari de l'Estatut d'Autonomia. "Estam treballant de valent per commemorar com es mereix la norma que ens ajuda a vertebrar la realitat i les aspiracions de les Illes Balears en el conjunt d'Espanya", ha explicat. El gran gruix de la Direcció General de Relacions Institucionals (21,6 milions) anirà destinat al Fons de Cooperació Local (16,4 milions), que permet col·laborar amb els ajuntaments en la prestació de serveis públics.

El pressupost d'IB3

Tal com ja va apuntar el director general d'IB3, Andreu Manresa, el passat dimarts, l'ens públic de radiotelevisió tendrà un pressupost de quasi 37 milions d'euros. El Govern inclourà un augment de 2,8 milions d'euros per fer front a l'increment de les despeses que suposarà la internalització dels informatius, que serà una realitat l'1 de febrer de 2023. A més, l'Executiu mobilitzarà deu milions d'euros per la producció pròpia d'IB3, "per donar un major suport al sector audiovisual de les Balears".

stats