Sedeció
Política 15/11/2022

El govern espanyol i els seus socis refreden la reforma de la malversació

Isabel Rodríguez diu que no estan negociant aquesta qüestió i Unides Podem mostra les seves reticències

4 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa a la Moncloa

MadridAquest dilluns semblava que s'obria la via perquè a la reforma del delicte de sedició hi anés aparellada també la modificació de la malversació. Però l'estratègia l'han refredat aquest dimarts tant el mateix govern espanyol com els seus socis parlamentaris que l'haurien de validar. La porta que el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va deixar oberta aquest dilluns per reformar el delicte de malversació, l'ha tancat aquest dimarts la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, quan en la roda de premsa posterior al consell de ministres els periodistes li han preguntat sobre incorporar canvis en el delicte de malversació i ha assegurat que a hores d'ara l'executiu espanyol no està valorant "cap altra iniciativa". El govern de Pedro Sánchez sap que és una qüestió delicada perquè podria tenir implicacions en condemnes per corrupció i que el seu mateix soci de govern, Unides Podem, és reticent a modificar el delicte.

Rodríguez ha volgut deixar clar que la lluita contra la corrupció és "un senyal d'identitat i una bandera" del seu executiu i ha evitat pronunciar-se sobre les possibles esmenes que pugui acabar presentant ERC al text per modificar la malversació i que vagin en la direcció de despenalitzar els fets de l'1-O. "El govern no pot pronunciar-se entorn de futuribles, no coneixem el text de l'esmena si és que n'hi haurà", ha afirmat Rodríguez, que ha recordat que el seu compromís era reformar el delicte de sedició. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afegit a posteriori, però, que l'executiu espanyol estudiaria les propostes que se li posessin sobre la taula.

Sigui com sigui, de les paraules de Rodríguez se'n podria deduir que l'executiu no està negociant amb ERC cap canvi en el delicte de malversació, el que seria contradictori amb el discurs del portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, que ha dit que la voluntat del seu grup és incorporar-hi canvis "quirúrgics" i que està en interlocució amb el govern espanyol per acordar-ho. "Es tracta que no s'utilitzi el Codi Penal com un càstig ideològic. No volem blanquejar cap corruptela", ha afirmat Rufián.

Per al portaveu dels republicans, la reforma de la malversació hauria d'anar lligada a la de la sedició, però ha admès que no serà fàcil trobar un "equilibri" per reformar un delicte que ha servit per condemnar pràctiques corruptes. "No té sentit que si no hi ha cap enriquiment personal ni cap estructura de corrupció, a Junqueras se'l condemni per malversació", ha exemplificat Rufián. És una tesi similar a la que va defensar aquest dilluns el president d'Unides Podem, Jaume Asens, que va apostar per diferenciar la malversació que hagi suposat un enriquiment personal o per a tercers d'una desviació de fons públics.

Debat a Unides Podem

Ara bé, els socis habituals de l'executiu com Compromís de moment no veuen amb bons ulls el canvi. El diputat Joan Baldoví ha reconegut que a ells se'ls plantegen "problemes" a l'hora d'avalar aquesta reforma i no considera que s'hagi de fer "ara mateix". Però és que tampoc Unides Podem té una posició unitària, sinó que és una qüestió que genera un enorme debat perquè en cap cas volen que qualsevol canvi beneficiï persones condemnades per corrupció. El portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, ha admès que és una qüestió que té "arestes" i que encara no l'han debatut en el si del grup parlamentari.

D'aquesta manera, Echenique s'ha distanciat de les declaracions d'Asens de dilluns i, de fet, fonts de la formació lila han matisat que les seves paraules no representaven tot el grup, sinó que eren a títol personal o com a molt en nom dels comuns. També ha evitat posicionar-se la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz: "El text que surt del govern no incorpora la malversació, per tant, ara la feina és dels grups parlamentaris, que faran les modificacions que precisin". De tota manera, Unides Podem s'ha compromès a estudiar qualsevol proposta que se li posi sobre la taula.

A banda d'ERC, qui també s'ha obert a introduir canvis en el conjunt de la reforma del delicte de sedició és Junts. El partit és molt crític amb el text pactat entre els socialistes i els republicans, i la portaveu del grup al Congrés, Míriam Nogueras, ha explicat que presentaran esmenes a la proposició de llei. Uns canvis que no ha detallat en quina direcció aniran, però sí que ha deixat la porta oberta a proposar una modificació del delicte de malversació. Nogueras, en aquest sentit, ha mostrat la seva "preocupació" pel fet que a hores d'ara es castigui la desviació de fons que no suposa cap enriquiment personal.

Des del PDECat, també defensen canviar la malversació, però el seu portaveu al Congrés, Ferran Bel, ha advertit a ERC que no podrà anar vinculada al delicte de sedició perquè aquest haurà desaparegut del Codi Penal. Per això, ha suggerit fer una "formulació genèrica" que serveixi per despenalitzar els condemnats per l'1-O per "malversació en grau de temptativa", però que no se'n puguin aprofitar condemnats per corrupció. És això el que està en joc, perquè depenent de com acabi sent la reforma, la conseqüència immediata podria ser la revisió de múltiples condemnes com ara la dels ERO d'Andalusia.

stats