Laboral

Govern i sindicats acorden apujar el salari mínim un 5%, fins als 1.134 euros

La patronal es desvincula del pacte després que Treball no cedís a les seves condicions

3 min
La ministra de Treball Yolanda Díaz.

BarcelonaSalt important per al salari mínim interprofessional (SMI) a Espanya. El ministeri de Treball i els sindicats han acordat aquest divendres apujar el sou mínim un 5%, dels 1.080 euros actuals fins als 1.134 euros en 14 pagues. Es tracta de 54 euros més al mes per als treballadors que cobren l'SMI. El pacte arriba després que la patronal –que ha estat present a la reunió de la mesa del diàleg social, però sense avalar l'augment– sortís de les negociacions després que el govern espanyol no acceptés les seves condicions.

L'evolució de l'SMI a Espanya
Import del salari mínim en euros bruts mensuals en 14 pagues

"Agraeixo també a la patronal espanyola l'esforç que ha fet per intentar arribar a un acord, encara que finalment no ha pogut ser. Nosaltres estàvem disposats a tractar amb flexibilitat una pujada que permetés incorporar-hi les organitzacions empresarials. Ho hem intentat fins a l'últim moment, ho hem donat tot", ha dit el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, l'encarregat d'anunciar l'acord després de la trobada. Tant CCOO com la UGT l'hauran de traslladar l'acord als seus comitès de direcció per aconseguir la llum verda definitiva.

La patronal CEOE feia setmanes que avisava que seria difícil aconseguir el seu vistiplau per a la pujada de l'SMI si l'executiu espanyol no comprava alguna de les seves exigències. En primer lloc, que l'impacte d'aquest increment es reflectís en el preu dels contractes públics amb les empreses, una proposta que va rebre la negativa directa del ministeri d'Hisenda. D'altra banda, l'organització també aspirava a millorar les bonificacions per al sector del camp. Des del ministeri que lidera Yolanda Díaz ja havien avisat els empresaris que si no firmaven l'acord la pujada podria ser superior a la plantejada inicialment, del 4%, com ha acabat passant.

Com que l'acord no ha arribat fins al dotzè dia del nou any, el govern espanyol es va veure obligat a prorrogar l'import vigent fins que se'n pactés un de nou. Així i tot, cal tenir en compte que un cop s'aprovi de manera definitiva –queden pendents alguns tràmits i la decisió haurà de passar pel consell de ministres– la pujada s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener del 2024. "Suposa un augment 54 euros al mes, que marca segurament la diferència entre poder posar la calefacció més o menys, menjar peix o carn fresca o poder anar a la fruiteria", ha remarcat Pérez Rey.

El secretari d'estat de Treball ha assegurat que aquest increment de l'SMI beneficiarà més de 2,5 milions de treballadors espanyols, i que un terç de les persones afectades seran dones i joves. Segons càlculs de la UGT de Catalunya, la pujada repercutirà en prop de 304.000 assalariats del Principat. A més, aquest acord permetrà apujar el salari per hora de les treballadores de la llar. Si tiren la vista enrere, l'any 2018 el salari mínim estava fixat en 735 euros, és a dir, en els últims sis anys s'ha incrementat en prop d'un 54%.

La fita que s'havien marcat tant l'executiu espanyol com els sindicats era que aquest llindar pugés fins a arribar a ser el 60% del salari mitjà espanyol. El problema, però, és que no es posen d'acord per al càlcul. Com ha remarcat Pérez Rey, Treball considera que això ja s'ha assolit, mentre que els sindicats no comparteixen la metodologia que fa servir el ministeri i consideren que l'import encara hauria de créixer més.

Comparativa europea

Fent la comparativa amb les grans economies europees, a finals del 2023 el sou mínim a França era de 1.747,2 euros mensuals en 12 pagues, segons dades de l'Eurostat; de 1.997 euros a Alemanya; de 1.995 euros als Països Baixos, i de 1.909,7 euros a Bèlgica. En canvi, altres països del sud d'Europa, com Portugal i Grècia, se situen per sota de la xifra espanyola –1.323 amb l'actual pujada si es compta en 12 pagues–, amb 886,67 euros i 910 euros, respectivament.

El salari mínim, a Europa
Import del salari mínim als països de la UE en euros bruts mensuals en 12 pagues

Després de la reunió, la secretària confederal d'acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, ha qualificat l'entesa de "bona notícia", encara que el sindicat hauria preferit un acord tripartit amb la patronal. D'altra banda, el vicesecretari de política sindical de la UGT, Fernando Luján, ha reivindicat que aquest augment és "coherent", tenint en compte que algunes prestacions com les pensions mínimes contributives augmentaran entre un 5% i un 7%.

Les patronals CEOE i Cepyme ha lamentat "profundament l'escàs esforç" del govern espanyol per incloure'ls en l'acord i han defensat que van ser els primers a proposar un increment d'entre el 3% i el 4% per a aquest any. "Durant la negociació hem assistit a un fet insòlit. S'ha intentat plantejar la pujada de l'SMI en termes de premi o càstig a l'adhesió o el rebuig dels empresaris a l'acord, lluny d'adoptar-la en funció de criteris tècnics, tal com indica la llei", han criticat les organitzacions sobre l'avís de Treball d'aquesta setmana. Així doncs, han alertat que es tracta d'una situació d'arbitrarietat, "que només incrementa la incertesa i la falta de confiança que ja es percep en l'economia, en els mercats i en els inversors".

stats