Memòria democràtica

El govern espanyol s'embolica amb la Fundación Francisco Franco

El ministre Torres dona per fet que té els dies comptats, però Memòria Democràtica admet que no hi ha novetats

ARA
2 min
El ministre Ángel Víctor Torres al Senat.

Barcelona¿La Fundación Francisco Franco té els dies comptats? El govern espanyol s'ha embolicat aquest divendres amb una qüestió que cueja des de l'aprovació de la llei de memòria democràtica, la norma que havia de deixar fora de joc una fundació dedicada a lloar la trajectòria del dictador. En una entrevista a SER Canarias aquest divendres, el ministre del ram, Ángel Víctor Torres, ha donat per fet que la fundació té els dies comptats. "No la il·legalitzarem, el que farem és extingir-la, perquè si una fundació, espai o lloc, enalteix, rememora o homenatja algú que va ser repressor, no té cap sentit dins de la democràcia", ha dit.

Fonts del ministeri, però, han aclarit després que no hi ha cap novetat sobre la taula i que Torres volia desmentir que el govern espanyol hagués aparcat els seus plans d'extingir la fundació, tal com havia publicat OK Diario. Fa anys que el govern espanyol té pendent activar els engranatges per treure-la de circulació, per la qual cosa calen tràmits que afecten ministeris diferents, el de Cultura, el d'Interior i el de Memòria Democràtica. "No és una competència directa del ministeri de Memòria Democràtica", ha admès Torres. La decisió final s'haurà de prendre en una reunió del Consell de Ministres. Fonts del ministeri de Cultura defensen que treballen per agilitzar l'extinció de la fundació, que consideren "prioritària". Des del departament que lidera Ernest Urtasun han evitat, però, fixar terminis.

Per intentar esquivar el veto de la llei de memòria democràtica, la Fundación Francisco Franco va intentar canviar els seus estatuts. Avui Torres ja ha avisat que aquest estratagema no els servirà i que el govern espanyol farà servir les vies disponibles per forçar-ne l'extinció. Aquesta tesi ha rebut l'aval del ministre de la Presidència i de Justícia, Félix Bolaños: "En una democràcia absolutament consolidada i europea com és l'espanyola no hi pot haver una fundació que homenatgi un dictador i tota l'obra de la dictadura", ha reivindicat.

Què diu la llei?

La llei de memòria democràtica habilita el protectorat de fundacions –dependent del ministeri de Cultura– a instar els tribunals a declarar extingides fundacions contràries a l'interès general. Aquest és el cas de les que facin "apologia del franquisme, l'enaltiment del cop d'estat i de la dictadura o dels seus dirigents amb menyspreu i humiliació a la dignitat de les víctimes del cop d'estat, de la guerra o del franquisme", segons la llei. El jutge competent pot aprovar la suspensió provisional de les activitats de la fundació fins que no hi hagi sentència.

La Fundación Francisco Franco ja ha reaccionat a la polèmica reiterant que batallarà als tribunals per evitar la seva extinció.

stats