Política 06/04/2021

El govern espanyol descarta la via oberta al Congrés i presentarà la seva pròpia llei de secrets oficials

El PNB ho considera una maniobra dilatòria del PSOE i veu difícil que la reforma s'aprovi aquesta legislatura

2 min
Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar durant la signatura de l’acord pel qual el PNB votarà a favor de la investidura del candidat socialista.

MadridDesprés de nou mesos donant allargs a la reforma al Congrés de la llei de secrets oficials presentada per tercer cop pel PNB, el govern de Pedro Sánchez ha decidit finalment enviar-la a la paperera i no permetre que la tramitació avanci. A canvi, el president del govern espanyol s’ha compromès aquest dimarts a presentar la seva pròpia reforma del que és encara una norma franquista que data del 1968 i que cap executiu democràtic ha gosat tocar. Durant una compareixença des de la Moncloa, Sánchez s’ha mostrat convençut que la reforma serà bona per a la “qualitat de la democràcia, en tot el que representa la transparència”.

El PNB plantejava al Congrés aixecar els secrets dels documents classificats en un termini de 25 anys i de 10 en el cas de matèries reservades –actualment no tenen cap termini, cosa que diferents historiadors han denunciat de manera reiterada–. Segons fonts dels nacionalistes bascos, l'executiu espanyol s'hi ha posat ara en contacte per explicar-los que tenen intenció de començar a estudiar una reforma pel seu compte, però l’esborrany que hi ha sobre la taula ara per ara no estableix cap termini concret per desclassificar els documents, tal com va avançar dilluns El País.

La intenció dels ministeris de Defensa i Interior, coordinats per la vicepresidència primera, és analitzar cada document i decidir quan desclassificar-lo, cosa que empararia el PSOE pel que fa a l’actuació dels GAL, a tall d’exemple. Per a Sánchez, la nova llei aniria de la mà de la llei de memòria democràtica que prepara Carmen Calvo. Però el PNB opina que, si ara el govern espanyol comença a estudiar-ho de zero, els terminis seran eterns i, davant de la incògnita de quan pot durar la legislatura, fàcilment no arribaria a bon port i el cinquè intent de reforma de la llei franquista tornaria a fracassar.

stats