Immobiliari

El govern espanyol demana als propietaris que posin al mercat habitatges de lloguer assequible

La ministra d'Habitatge promet certesa, seguretat jurídica i garanties: "Us necessitem"

2 min
Isabel Rodríguez després del consell de ministres.

BarcelonaEl govern espanyol ha fet una crida aquest dijous a posar al mercat més lloguers assequibles. I ho ha fet dirigint-se als propietaris particulars, que representen el 95% dels habitatges del parc de lloguer. "Us necessitem", ha dit la ministra d'Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, en una compareixença després de reunir-se amb representants del sector.

"A ells em dirigeixo per dir-los que el ministeri que dirigeixo treballarà per aportar certesa, seguretat jurídica i garanties perquè també des de la iniciativa privada, els propietaris puguin posar més habitatge a disposició del lloguer assequible, aquell que impliqui desplegar menys del 30% de les rendes per accedir-hi", ha dit la ministra. A la reunió també hi ha participat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

La ministra ha definit cinc pilars per afrontar la crisi de l'habitatge: la creació de més oferta, una implicació més gran del tercer sector, oferir seguretat als propietaris, la modificació de la llei del sòl perquè les traves burocràtiques no siguin un impediment per a la promoció d'habitatge i la transformació i modernització del sector, que "pateix les conseqüències de la crisi immobiliària".

Rodríguez ha dit que ja existeixen beneficis fiscals per als propietaris que posin el seu habitatge en el mercat de lloguer, especialment en zones tensionades, i ha afegit que des de l'administració han de profunditzar en aportar garanties i certeses.

Crida a les comunitats

"Tenim una llei d'habitatge que hauríem d'aplicar més. Aquesta llei dona eines a les comunitats autònomes per intervenir en situacions excepcionals, no podem mirar cap a una altra banda, no es pot amagar la realitat, hi ha ciutats que tenen el mercat tensionat", ha dit Rodríguez. La setmana vinent farà un mes de l'entrada en vigor de l'índex de control als preus dels lloguers, que només s'aplica en les zones tensionades que prèviament han d'haver estat declarades per les comunitats autònomes –i només ho ha fet Catalunya.

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha demanat aquest mateix dijous a Sánchez que convoqui una conferència de presidents autonòmics per arribar a un "acord de país" per rebaixar els preus de l'habitatge a Espanya i promoure l'habitatge social. Díaz ha argumentat que el límit de preus al lloguer recollit en la llei d'habitatge estatal només s'està aplicant a Catalunya, mentre que a llocs com la Comunitat de Madrid els preus són molt elevats.

El Sindicat de Llogateres ha lamentat en un comunicat aquest mateix dijous que no s'hagi convidat a la reunió els sindicats de llogaters i ha acusat el govern espanyol de prioritzar el negoci davant del dret a l'habitatge. "La realitat és que quan parlen de crear oferta, es refereixen a construir, que és el que interessa a la patronal", ha criticat.

stats