El govern espanyol defensa el diàleg davant la dreta poques hores abans de la reunió

El preu de la llum evita que el conflicte català monopolitizi la sessió de control al Congrés

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés, al costat de les vicepresidentes Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera

MadridEncara que de la taula de diàleg en depengui bona part del futur del govern de Pedro Sánchez, lligat com està als vots d'Esquerra, la cita d'aquesta tarda al Palau de la Generalitat no ha suposat un maldecap per a l'executiu en la primera sessió de control al Congrés. Poques hores abans de la reunió, la dreta ha qüestionat la trobada en diverses preguntes, però no ha sotmès els ministres a una pluja de retrets únicament per les converses amb l'independentisme. L'escalada del preu de la llum ha robat protagonisme a una qüestió que en un altre moment hauria monopolitzat l'escrutini al govern. Tanmateix, tres dels integrants de la part espanyola a la taula han defensat el diàleg, entre els quals Sánchez, que l'ha qualificat de "l'essència de la democràcia".

El líder de l'oposició, Pablo Casado, ha acusat la Moncloa d'haver indultat els "colpistes" i de seure a negociar amb qui "dona ales als radicals que incendien els carrers". El líder socialista ha defensat la seva aposta i també ho ha fet el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, interpel·lat pel portaveu de Cs, Edmundo Bal. "El que és valent és dialogar i el més inútil és insistir en les posicions que van portar al conflicte", ha replicat la persona que coordinarà la delegació espanyola a la taula de diàleg. I és aquesta línia, la de no donar esperances a les posicions maximalistes, la que l'equip de Sánchez vol exposar. Per això desmenteix que hi vagi a "pactar un referèndum" amb el Govern, tal com denuncia Casado.

La pregunta-resposta breu de la primera part de la sessió de control ha deixat pas a una interpel·lació del PP en què ha reclamat que remeti l'ordre del dia de la trobada d'aquesta tarda. El diputat del PP Mario Garcés ha desafiat la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, a gravar la reunió per demostrar que l'executiu no cedeix a les reivindicacions independentistes. "O és que no tenim dret a saber-ho tots els espanyols?", s'ha queixat el parlamentari, que ha advertit que la taula de diàleg no està prevista a l'Estatut.

Rodríguez ha respost que aquesta tarda no es reuneix la "taula de l'autodeterminació", com denunciava el PP. "El referèndum per la independència no cap en l'àmbit constitucional i no és el que necessita Catalunya ni Espanya", ha remarcat. A més, ha afegit que el diàleg ja està donant fruits perquè Catalunya "ja no viu una situació desavinença institucional" i, al seu entendre, s'està posant fre al "deteriorament de la convivència".

Les mesures contra l'alça de la llum

El preu de la llum també ha marcat la sessió, l'endemà de les mesures aprovades pel consell de ministres, que Casado ha qualificat de "confiscatòries". Des de fa unes setmanes que el partit ha iniciat una campanya a peu de carrer per presentar la seva proposta per reduir la factura elèctrica i contraposar-la a les mesures del govern. Els conservadors fa uns dies acusaven l'executiu d'haver rebaixat només l'IVA -ignorant altres iniciatives engegades com la suspensió de l'impost per la producció d'energia elèctrica i els projecte de llei en tramitació al Congrés com un fons per a la sostenibilitat del sistema elèctric- i aquest dimecres ha recelat de les noves decisions que han fet enfadat les elèctriques.

"El govern sempre defensarà l'interès general dels ciutadans per sobre de qualsevol interès i de qualsevol pressió particular", li ha replicat Sánchez. No només ha hagut de respondre el president espanyol sobre aquesta qüestió, sinó també les tres vicepresidents, Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera, que l'han succeït en els torns d'intervenció.

Calviño ha defensat les mesures adoptades davant la "bronca" del PP, mentre que Díaz ha acusat el govern de José María Aznar d'engegar una "privatització del sector elèctric" que va comportar una alça continuada del preu i un repartiment de dividends d'Endesa de més de 27.000 milions d'euros. "El govern d'Espanya està treballant per defensar la gent i per reduir els grans beneficis que tenen les empreses", ha afirmat la vicepresidenta lila.

stats