Política 13/11/2019

El Govern destinarà més de 100 milions d'euros a polítiques d'ocupació el 2020

Turisme reforçarà el servei d'inspecció i instrucció amb sis places noves

Maria Llull
2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, a l'Esquerra de la imatge

PalmaLa Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball destinarà el 2020 més de 100 milions d'euros per impulsar polítiques d'ocupació i treball, segons ha explicat aquest dimecres el conseller Iago Negueruela durant la seva compareixença en el Parlament per explicar el pressupost del seu departament.

Aquesta conselleria disposarà de 191,7 milions d'euros el 2020, als quals s'ha d'afegir la gestió de 150 milions de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS).

Negueruela ha explicat que una de les prioritats per a l'any vinent seran les "polítiques laborals i d'ocupació", les quals considera "un dels pilars de l'estat de benestar". "Cal enfortir la xarxa de protecció i de drets", ha comentat el conseller, que també espera "un impuls" per part del "govern d'esquerres que va sortir de les urnes diumenge".

Dins aquesta línia, el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) disposarà de 91,8 milions d'euros. L'Executiu invertirà per cada persona desocupada 1.916 euros, més del triple dels 612 euros del 2015. Les polítiques actives d'ocupació es dirigiran especialment als col·lectius amb més dificultats, com els joves, els majors de 45 anys i les dones, sobretot les víctimes de la violència masclista.

També es potenciarà la Formació Dual, que tindrà un pressupost de 18,5 milions d'euros, i hi haurà 4 milions d'euros per impulsar polítiques per reincorporar al sistema educatiu els joves que no han finalitzat els estudis.

L'Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL) gaudirà de 4,2 milions d'euros amb dos objectius: "reduir la sinistralitat laboral i millorar la detecció i l'estudi de les malalties professionals", segons ha explicat Negueruela.

La lluita contra la precarietat laboral serà un altre dels principals fronts de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. Per aquest motiu, es tornaran a invertir 300.000 euros per posar en marxa un nou Pla de Lluita contra la Precarietat per a l'estiu del 2020. El pressupost total de la Direcció General de Treball serà de 9 milions d'euros.

La Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria i Economia Circular invertirà 200.000 euros per fomentar els principis de l'economia circular, i aprovarà un Pla d'Internacionalització dotat amb 800.000 euros.

Pel que fa a la Direcció General de Turisme, es reforçarà el servei d'inspecció i instrucció turística per lluitar contra l'oferta il·legal amb sis noves places. El pressupost específic de Turisme per al 2020 serà de 14,07 milions d'euros, una xifra que arriba als 22 milions d'euros si es té en compte la dotació de l'Agència d'Estratègies Turístiques de les Balears (AETIB). A més, el Consorci de la Borsa d'Allotjaments Turístics tindrà un pressupost de 34 milions d'euros, un 21% més que el 2019.

Negueruela ha destacat durant la seva exposició que el context de desacceleració econòmica "es pot veure afectat per les turbulències del panorama internacional", encara que ha assegurat que l'economia balear creixerà un 2,1% el 2020, malgrat les crítiques de l'oposició, que li ha recordat que l'Airef ja parla de l'1,6%, segons ha assenyalat la diputada del PP Salomé Cabrera.

"No estam d'acord amb els pressupostos i pensam que estan inflats 360 milions", ha afegit Cabrera. La diputada popular ha considerat que el pacte de govern a Madrid entre PSOE i PP "ha generat un problema de confiança".

Per part seva, el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha lamentat que "no hi ha indicadors que demostrin que el canvi de model econòmic que defensa el Govern funcioni", i ha criticat l'"intervencionisme" de l'Executiu en matèria de promoció turística.

stats