Política 17/07/2020

El Govern de Catalunya demana no sortir de casa a Barcelona i 12 municipis de l'àrea metropolitana, el Segrià i la Noguera

Almenys durant 15 dies es limiten les reunions a 10 persones i es limita l'aforament als restaurants

Laia Vicens / Natàlia Vila
3 min

BarcelonaEl Govern de Catalunya ha demanat a tots els ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona que no surtin de casa si no és "imprescindible", almenys durant 15 dies. Un "pas enrere" per intentar contenir el virus i evitar tornar a un nou confinament total, segons ha dit la consellera i portaveu del govern català, Meritxell Budó, que tindria "uns efectes econòmics i socials devastadors". Les restriccions anunciades apel·len al "deure cívic" dels ciutadans per evitar al màxim el contacte social i són "l'ultima oportunitat" abans de fer un confinament més dràstic, ha dit Budó. A la pràctica ampliaran a 13 municipis de la primera corona de Barcelona, a la comarca de la Noguera i a una vintena de municipis del Segrià el que ja es va anunciar per a tres barris de l'Hospitalet.

Les mesures afecten Barcelona, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià i Badalona, a més de la comarca de la Noguera i els següents municipis del Segrià: els Alamús, Albatàrrec, Alcanó, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Aspa, Benavent de Segrià, Corbins, Gimenells i el Pla de la Font, Llardecans, Massalcoreig, Maials, Montoliu de Lleida, la Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià i Vilanova de la Barca, que se sumen als set municipis del Segrià que ja tenien restriccions -Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre.

Hi haurà recomanacions i prohibicions

En aquests municipis de Catalunya es recomana -no es prohibeix- no sortir de casa si no és "imprescindible" i no marxar a les segones residències. La recomanació passa per sortir per anar a treballar, als centres de salut, cuidar de persones grans, nens o persones dependents, anar a comprar productes bàsics o en altres establiments amb cita prèvia, practicar esport amb el nucli de convivència habitual, fer accions judicials, notarials, exàmens i mudances, anar a entitats financeres i altres causes de força major. "Pot haver-hi controls a les carreteres, però els Mossos no podran fer tornar a casa ningú, perquè no estarà prohibit sortir", ha dit el conseller d'Interior, Miquel Buch.

"La capacitat que tenim és irrisòria. Legalment no tenim capacitat de prendre aquestes decisions", ha explicat el conseller Buch, que ha recordat que ara les prohibicions que proposa el Govern hauran de passar pel sedàs d'un jutge, que pot acceptar-les o tombar-les. El tràmit no és menor perquè a l'Hospitalet, per exemple, el jutge va fer tirar enrere la prohibició de fer trobades de més de 10 persones. Les mesures, doncs, han de passar pel jutge i no seran vigents fins que no es publiquin al DOGC.

Tot i això, el Govern català ha defensat que "la gent s'està contagiant a les trobades familiars i socials" i que per això volen limitar les trobades. La voluntat és que sí que sigui una prohibició fer reunions amb grups de més de deu persones. "Hem d'evitar ser molts a les trobades, hem de fer una bombolla de seguretat amb els que convivim i tractem habitualment", ha dit Vergés. També es prohibirien les activitats d'oci nocturn, les d'oci en general i esportives, que quedaran tancades al públic. "Volem desactivar els ambients on poden coexistir un número de persones gran", ha argumentat la consellera. També se suspenen les activitats culturals, esportives, lúdiques i d'oci nocturn i es redueix al 50% l'aforament en bars i restaurants i caldrà guardar encara més distància a les terrasses.

Biblioteques i casals d'estiu, oberts

En canvi, biblioteques i museus romandran oberts, amb un pla específic. Igualment, els casals i colònies d'estiu també seguiran en marxa. "Nosaltres interpretem que l'àmbit laboral és l'últim que ha de quedar afectat i per tant també ho és la conciliació i també, per tant, els casals", ha afirmat la consellera, que ha remarcat que "el confinament també ha estat molt dur pels infants" i que, vista la transmissió és menor entre els més petits, el Govern ha considerat que aquesta activitat es pot mantenir "seguint sempre les mesures estrictes".

Les mesures es prenen per frenar la propagació del virus en territoris on s'ha detectat un fort augment dels contagis. "Hem triplicat les xifres d'una setmana a una altra. La transmissió comunitària existeix", ha explicat Vergés. La consellera ha insistit que cal evitar "quedar amb altres persones" i "evitar allò que és evitable": "És evitable anar a la platja? Sí, es pot evitar, per tant evitem-ho!", ha etzibat. "Si no ho fem haurem d'anar a mesures més dràstiques que no vol ningú; és un context de complexitat horrorós", ha sentenciat la consellera. "Hem notat un increment a urgències i també a les UCI. El cas és actuar abans que aquestes xifres tornin a ser altes".

stats