Política 26/02/2020

El Govern balear recupera les cases de la família de Fèlix Millet a Menorca

Ports ja disposa dels quatre habitatges que eren en zona de domini públic al port de Fornells

Ivan Martin
2 min
Xisco Ametller i Marc Pons han anunciat la recuperació dels habitatges que passen en mans de Ports IB.

Es MercadalEl Govern balear ha anunciat aquest dimecres que finalment ha recuperat les quatre cases construïdes en zona de domini públic al port de Fornells, dues de les quals són propietat de la família de l’expresident del Palau de la Música Catalana condemnat per corrupció Fèlix Millet. El conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha destacat la recuperació dels immobles per part de Ports de les Illes Balears mitjançant la via de l’acord entre privats i Administració. "Malgrat les diferències que han existit entre ambdues parts, sempre hi ha hagut bona predisposició per arribar a una entesa", ha dit.

L’ens públic portuari ja ha recuperat del tot tres dels habitatges, mentre que el quart es traspassarà oficialment el 5 de maig. En qualsevol cas, Marc Pons també s’ha pronunciat sobre els futurs usos dels equipaments: "Si no es gestionen ràpidament, correm el risc que caiguin en desús, per aquest motiu hem fixat un termini màxim de dos mesos per decidir-ho conjuntament amb l’Ajuntament del Mercadal i la Junta Local de Fornells". Cal recordar que el setembre Ports havia començat els tràmits per desnonar la família Millet per recuperar les dues cases d’estiueig en la zona afectada per la Llei de costes, que en un primer moment la família s'havia negat a lliurar, optant per la via judicial.

Es tracta de construccions aixecades durant els anys cinquanta com a segones residències. Els dos habitatges de la família Millet tenen 150 i 50 metres quadrats, respectivament, al carrer de Governador del nucli mariner. Segons la Llei de costes, les propietats de la família Millet afectades són en una zona de servei portuari.

L'entrada en vigor de la normativa va fer que les concessions en zones afectades per la Llei de costes, que fins llavors eren a perpetuïtat, fossin de 30 anys. Aquestes tres dècades es varen acabar a finals de juliol. Tot i que es varen fer modificacions a la Llei que permeten pròrrogues de fins a 75 anys, no s'han aplicat a les finques utilitzades com habitatges perquè en queden excloses d'aquesta possibilitat segons la llei de ports autonòmica .

D’altra banda, Pons també ha destacat les inversions que s’estan fent a la façana marítima de Fornells, que s’eleven a 9 milions d’euros. "Feia dècades que no s’invertia a Fornells, un punt emblemàtic i que dona personalitat a Menorca. Abans de la Setmana Santa acabaran les obres de l’espai viari i a l’octubre començaran els treballs més dificultosos, però canviaran la imatge de la badia", ha assenyalat.

38 dies a la presó

L'empresari català Fèlix Millet va presidir del Palau de la Música Catalana però va espoliar la institució cultural i fins i tot la va fer servir per fer arribar comissions il·legals a Convergència Democràtica de Catalunya a canvi d'adjudicacions d'obra pública a l'empresa Ferrovial. Així ho va deixar clar la sentència amb què l'Audiència de Barcelona que el va condemnar a nou anys i vuit mesos de presó per malversació de fons públics, apropiació indeguda, falsedat documental, tràfic d'influències, blanqueig i un delicte contra la hisenda pública.

Millet va sortir de la presó el març de 2018, quan feia 25 dies que hi havia entrat arran de la sentència de l'Audiència. La sentència no era ferma, va pagar una fiança de 400.000 euros i l'Audiència de Barcelona li va retirar el passaport perquè considerava que encara hi podia haver risc de fuga. El 2010 ja havia passat 13 dies a la presó per ordre del jutge que investigava el cas de l'Hotel del Palau.

stats