Política 19/09/2023

El Govern espera aprovar el decret d'habitatge a finals de mes, però no ho assegura

Marta Vidal desconeix l'impacte d'aquesta norma quant al nombre de pisos que posarà a l'abast dels ciutadans

2 min
La consellera d'Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal.

PalmaLa consellera d'Habitatge, Mobilitat i Territori, Marta Vidal, ha indicat aquest dimarts en el ple del Parlament que el govern espera aprovar el decret d'habitatge abans que acabi setembre, encara que no ha assegurat que aquest termini es complirà. Vidal ha respost una interpel·lació sobre habitatge de Més per Menorca i ha assenyalat que aquesta norma s'està "treballant a nivell tècnic" perquè les mesures siguin "aplicables i reals" i es resolguin "els dubtes de les comunitats de propietaris".

Cal recordar que, com ja va publicar l'ARA Balears, les comunitats de veïns hauran d'autoritzar de manera unànime la construcció d'una o dues plantes noves als edificis una vegada s'aprovi el decret, el qual inclou la possibilitat que els blocs creixin en altura. En el cas de les divisions de pisos fins a un mínim de 60 metres quadrats, una altra de les iniciatives de la norma que prepara l'Executiu, no caldria la unanimitat, però sí que una majoria dels propietaris de l'edifici ho autoritzi.

Una de les primeres preguntes que ha fet Castells durant la seva interpel·lació ha estat quin impacte tindrà el decret del Govern quant al nombre de pisos que es posaran en el mercat. Vidal ha reconegut que no pot dir el nombre d'habitatges que s'oferiran a la ciutadania gràcies a la norma, perquè "els ajuntaments decidiran quines mesures del decret volen aplicar". I a la pregunta del diputat menorquí sobre quants habitatges de protecció oficial pretèn construir el Govern aquesta legislatura, la consellera d'Habitatge tampoc no ha donat cap xifra aproximada. "No sé dir quants farem perquè necessitam dades de com està el patrimoni de l'Ibavi", ha dit.

Un altre dels punts de la interpel·lació del diputat de Més per Menorca ha estat el pla del lloguer segur que ha anunciat el Govern. Castells ha demanat a Vidal "quines mesures pensa aplicar i quan pot estar en marxa aquest operatiu", encara que la consellera tampoc no ha citat cap mesura ni cap data per posar en marxa el pla. "Hi ha aspectes que depenen de les polítiques estatals", ha assenyalat.

Quant a la proposta de Castells d'augmentar l'IBI als habitatges desocupats, a més de donar incentius als propietaris que els posin en el mercat de lloguer, la consellera ha remarcat que aquesta mesura va "en contra" de l'ideari polític del Govern, encara que també ha recordat que el decret llei "té algunes mesures intervencionistes". "L'intervencionisme s'ha de reservar per a qüestions molt concretes i urgents", ha comentat, també en referència a la possibilitat de limitar la compra d'habitatges per part de no residents. "El que s'ha de fer és incentivar la iniciativa privada perquè el mercat es desenvolupi", ha afegit.

Per finalitzar, Vidal ha anunciat que el Govern crearà un observatori de l'habitatge per tenir informació pròpia al respecte i no dependre de la que ofereixen les plataformes dedicades a la venda i al lloguer d'habitatge.

stats