Política 23/05/2022

El Govern aprova el decret que desplega el cànon de residus

Es començarà a aplicar l'1 de juliol i tindrà una tarifa de fins a quatre euros per tona

ARA Balears
2 min
Fems acumulats en uns contenidors de Manacor.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns el decret pel qual es desplega el cànon sobre l'abocament i la incineració de residus de les Balears, que es començarà a aplicar a partir de l'1 de juliol, amb una tarifa d'entre un i quatre euros per tona.

Segons ha informat en una roda de premsa el portaveu del Govern, Iago Negueruela, el cànon seguirà la filosofia de "qui contamina, paga", ja que grava l'abocament i la incineració amb l'objectiu de bonificar les bones pràctiques.

Negueruela també ha destacat que el cànon, que s'ha dissenyat en concordança amb les directrius de la Unió Europea en matèria de fiscalitat verda, està dividit en quatre trams, dos per a la incineració i dues per a l'abocament.

Jerarquia de gestió

Segons ha explicat el Govern, el cànon per a l'abocament és més car que el de la incineració, perquè en la jerarquia de gestió de residus abocar està en la pitjor de les opcions i incinerar amb recuperació energètica està just un esglaó per damunt.

A causa de la situació econòmica derivada de la pandèmia, l'Executiu aplicarà la tarifa de manera progressiva i, en el primer any de funcionament, es mantendrà entre l'euro i els quatre euros per tona, una xifra que considera "pràcticament simbòlica".

Els ingressos derivats del cànon sobre l'abocament i la incineració de residus de les Balears aniran al Fons de Prevenció Gestió de Residus i l'aplicació de la recaptació es decidirà en les comissions que es crearan a cadascuna de les quatre illes.

També ha remarcat el disseny del cànon s'ha fet amb l'objectiu que l'import que hauran d'abonar vagi disminuint progressivament a mesura que els municipis incorporin el pagament per generació i els sistemes de recollida selectiva.

stats