Política 11/01/2021

Armengol compareixerà de manera urgent al Parlament abans del 26 de gener

Més per Menorca ha votat amb l'oposició a favor de la proposta del Partit Popular

A. T.
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Parlament

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, compareixerà de manera urgent al Parlament de les Illes abans del mes de febrer. El dia límit per fer-ho serà el 26 de gener. Així ho han anunciat els portaveus parlamentaris després de reunir-se aquest dilluns. Tota l'oposició hi ha votat a favor i l'equip de govern, en contra. Cal destacar, però, que Més per Menorca ha votat també a favor de la proposta del Partit Popular.

D'aquesta manera, Armengol haurà de retre comptes al Parlament per la gestió de la pandèmia, i ho farà abans que la consellera de Salut, Patricia Gómez, que també té previst fer-ho properament. La presidenta sempre ha tingut "voluntat de comparèixer a efectes de donar explicacions amb total transparència i màxim rigor", ha declarat la portaveu del PSIB, Silvia Cano.

Així mateix, Cano ha donat suport a les darreres mesures anunciades pel Govern balear per fer front a la pandèmia. "Reduir les trobades a un grup de convivència és una mesura capdavantera al territori estatal", ha assenyalat. "Són mesures molt contundents i molt necessàries que tenen com a finalitat protegir la població", ha afegit la portaveu.

Els membres del Govern, a favor

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Farrà, ha indicat que el seu partit també està "a favor que la presidenta intervingui i pugui ser interpel·lada", tot i que pensen que la compareixença "estaria més ben enfocada dins el mes de febrer", després que hagi passat la de Gómez. En aquest sentit, Farrà ha aprofitat per demanar a l'Estat "que es fixi en les dades [de la pandèmia] de les Balears" i que "pot ser que s'hagi de plantejar implementar mesures més contundents".

En la mateixa línia s'ha expressat la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, qui ha declarat que la seva agrupació veia més adient que es fes "la compareixença de la consellera de Salut, que és qui té tota la informació detallada de la situació sanitària". Així i tot, si la presidenta ha de comparèixer, Podem no hi veu "cap problema", perquè "es tracta que donin explicacions sobre les mesures que s'estan aplicant".

Mesures que arriben tard

El Pi, que també ha votat a favor de la compareixença d'Armengol, reclama que la resta de grups parlamentaris "puguin fer la seva feina", com ara "fer propostes en positiu que El Pi ha demostrat que fa", ha dit Lina Pons. Encara que la portaveu s'ha mostrat a favor de les darreres restriccions, ha criticat que s'hauria d'haver actuat amb "més contundència abans de les festes", com per exemple "per al pont de la Constitució i el Black Friday".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha estat més contundent: "És evident que les mesures arriben tard i que hi ha manca de previsió". La membre de l'agrupació taronja ha denunciat que "no pot ser que divendres es comuniquin una sèrie de restriccions, que el cap de setmana es doni més informació i que avui dilluns es canviï l'entrada en vigor i sigui un dia més tard".

"Volem que s'acceleri el ritme de vacunació, i no perquè ho demanem els grups parlamentaris, sinó perquè ho demanen els sanitaris", ha manifestat Guasp, qui també ha criticat les declaracions de la portaveu del Govern, Pilar Costa. "Diu que els recursos són suficients, però, si ho són, per què no s'ha vacunat els caps de setmana i els festius? Perquè aquest dimecres comencen a vacunar els sanitaris quan hi ha altres comunitats autònomes que ja han començat aquest cap de setmana?", ha qüestionat la portaveu.

Una compareixença que no pot esperar

El líder de l'oposició, el popular Biel Company, ha explicat que l'argument dels membres de govern per rebutjar la compareixença és que "estant en una situació així, es podria esperar al febrer o el març". Des d'un punt de vista totalment contrari, Company ha assegurat que "hem de parlar d'això i de les mesures que es posen en marxa per poder avalar-les".

"Diuen que el mal temps fa bons mariners, i ens agradaria que Armengol no estigui amagada a la cabina, sinó que surti i doni la cara", ha exclamat el president del PP a les Balears. "Com a màxima representació de les Illes, el Parlament demana que vingui a donar explicacions", ha reivindicat.

stats