Parlament
Política 16/04/2024

La Generalitat demana al Govern del PP el temari d'un curs de català per a sanitaris

Forma part de la formació que l'Executiu va posar en marxa després d'eliminar el requisit de llengua per als professionals del sector

2 min
Sanitaris a l'hospital de Son Espases.

PalmaTècnics del cos d'assessors lingüístics de la Generalitat de Catalunya s'han posat en contacte amb el Govern de Marga Prohens per sol·licitar el temari d'un curs de català per a sanitaris. Es tracta d'un dels cursos gratuïts i voluntaris que el PP va posar a disposició dels sanitaris després d'eliminar el requisit de català per a professionals del sector. Va ser una de les primeres mesures de l'Executiu dels populars després de signar un acord de governabilitat amb Vox.

En un correu a què ha tingut accés l'ARA Balears, un responsable del servei d'assessorament lingüístic del Departament de Salut de la Generalitat sol·licita a l'IB-Salut poder disposar dels continguts del curs de català inicial A2 per a sanitaris. Justament, els professionals no tenen material sobre aquest nivell amb vista als cursos de català per als professionals de la salut pública que la Generalitat ha impulsat recentment. En el mateix sentit, ofereix la col·laboració dels lingüistes de la Generalitat a l'Executiu illenc en tot allò que necessiti. Fonts del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya emmarquen l'intercanvi d'informació en una iniciativa "des del punt de vista tècnic" i remarquen que l'Executiu d'ERC ha treballat "amb governs de la resta de països catalans altres vegades, també des del punt de vista tècnic". Per la seva banda, fonts de l'Executiu balear expliquen que preveuen facilitar la informació a la Generalitat. De fet, la mateixa presidenta, Marga Prohens, s'hi ha referit a la sessió de control durant el ple del Parlament.

203 inscrits als cursos de les Illes

Aquesta setmana farà un mes que la Conselleria de Salut va posar en marxa la primera edició dels cursos de català inicial per al personal sanitari, als quals es varen inscriure 203 persones. L'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) s'encarrega de coordinar els cursos i els tallers de conversa, que es fan als centres de salut. La certificació, però, només es valorarà com a mèrit en els processos de contractació. Aquesta eliminació de l'obligació de conèixer la llengua és la principal crítica que ha rebut l'Executiu balear. De fet, fonts de la Generalitat han remarcat que establiran que el català sigui un requisit per estabilitzar-se al sistema de salut (ara com ara només es demana per als funcionaris que obtenen una plaça després de passar una oposició). És en el marc d'aquesta iniciativa que el Departament de Salut ha posat en marxa cursos gratuïts per als treballadors, en horari laboral, als quals s'han apuntat 3.700 sanitaris.

El temari sobre el nivell A2 de català per a sanitaris està especialment pensat per a aquests professionals. Inclou activitats per aprendre a descriure el centre sanitari i localitzar els serveis. També ensenya vocabulari relacionat amb les rutines per dur una vida saludable, descriure els símptomes d'una malaltia o diagnosticar malalties, així com fer prescripcions mèdiques.

stats