Política 12/08/2020

Armengol assegura que el Govern "no es planteja un possible confinament"

La presidenta autonòmica, que s'ha reunit aquest horabaixa amb Pedro Sánchez, afirma que l'executiu estatal està "compromès" a allargar els ERTO més enllà de setembre

A. Tarragó
2 min
AM0I6El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, a la seva trobada aquest dimecres al Consolat de Mar028

PalmaLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha afirmat aquest dimecres després de reunir-se amb el cap de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, que "la situació sanitària a les Illes és molt bona", malgrat que la detecció de nous casos de coronavirus "és major". En qualsevol cas, el Govern "no està plantejant un possible confinament", ha puntualitzat Armengol. Ara, l'objectiu és continuar "fent feina intensament per augmentar les proves de detecció i per aconseguir l'aïllament de les persones que han donat positiu en coronavirus".

La reunió entre Sánchez i Armengol ha coincidit amb l'anunci per part de la Conselleria de Salut de noves restriccions per limitar els contagis de covid-19. Sobre això, la dirigent autonòmica ha manifestat que s'està discutint "una proposta" amb els ajuntaments i els consells. En qualsevol cas, ha dit, "el sistema sanitari està fort i preparat". L'objectiu, de moment, és "cercar on són els contagis i detectar-los". Juntament amb això, es pretén garantir l'aïllament amb mesures, com ara habilitar l'hotel Palma Bay per a pacients que han donat positiu en coronavirus.

En l'àmbit econòmic, ha reconegut la presidenta, les Balears són "la comunitat autònoma amb major impacte" i el president "n'és plenament conscient". Per aquest motiu, el govern espanyol està "compromès a fer possible" la petició de les Illes d'allargar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) més enllà de setembre.

Les peticions s'acumulen

Ara bé, "el govern d'Espanya no pot explicitar" cap afirmació respecte d'aquest tema, encara que "hi hagi una voluntat política", ha admès la presidenta. Aquesta decisió, ha explicat, depèn també dels "agents socioeconòmics", amb els quals l'executiu espanyol haurà d'arribar a un acord. En aquest sentit, Armengol ha informat que ha demanat al president espanyol que les Balears tinguin un finançament europeu a través dels fons europeus "per aprofitar aquesta situació de crisi social, sanitària i econòmica".

"Som una comunitat que sempre hem estat solidaris i necessitam el suport del govern d'Espanya i dels fons europeus per redefinir el nostre model econòmic", hi ha insistit. Al llistat de peticions s'hi suma la de recuperar el control dels passatgers de l'Estat, que el Govern va fer l'1 de juliol. Sánchez "s'ha compromès a discutir-ho amb el Ministeri de Sanitat", ha declarat Armengol, qui espera "una resposta tan aviat com sigui possible".

Pel que fa a l'aplicació Radar Covid, impulsada pel govern espanyol i encara en fase pilot, Armengol ha anunciat que "la comunitat autònoma té la feina feta i està preparada" per posar-la en marxa, però que encara estan a l'espera del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital. És aquest l'encarregat de "compatibillitzar" l'eina amb el sistema de salut de cada comunitat autònoma i el que ha de permetre posar-la en funcionament.

stats