Política 10/07/2014

L'atur a Espanya no baixarà del 20% fins al 2019, segons l'FMI

L'organisme veu mig ple el got de la recuperació espanyola: eleva les previsions de creixement —1,2% aquest any, 1,6% el 2015— però insisteix que la taxa de desocupació és "inacceptablement alta"

Efe
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, aquest dijous al Congrés dels Diputats / EFE

WashingtonEl Fons Monetari Internacional ha donat aquest dijous suport a la recuperació de l'economia espanyola en elevar les previsions de creixement a l'1,2% per aquest any i a l'1,6% per al 2015, encara que ha reiterat que el llegat de la crisi persisteix amb una taxa de desocupació "inacceptablement alta". En la publicació de l'informe detallat de revisió anual de l'economia d'Espanya, el Fons ha modificat a l'alça els seus pronòstics de creixement per al país, que s'havia situat en un 0,9% per a aquest any i en un 1% per al 2015.

Cop a l'esquena de l'FMI al govern espanyol. En el seu últim informe, l'organisme celebra les recents reformes posades en marxa per l'executiu de Rajoy, especialment la de pensions, la reforma financera duta a terme en els bancs, i la Llei d'Unitat de Mercat i la liberalització de serveis professionals, actualment en tràmit. Tot això, en el marc d'un informe que considera que els brots verds ja són visibles: "L'economia ha girat la cantonada, la recuperació va ben encarrilada i les perspectives són millors que fa un any gràcies als esforços de la societat i les mesures adoptades", ha afirmat James Daniel, responsable de la missió per a Espanya.

El llegat de la crisi

L'organisme dirigit per Christine Lagarde atribueix aquesta millora en les perspectives econòmiques per a Espanya a l'enfortiment de les condicions financeres i la confiança en la zona, el rebot de la inversió empresarial associat a les exportacions i el progrés en el mercat laboral. No obstant això, no tot són bones notícies en el detallat informe del Fons, que recorda la "persistència del llegat de la crisi", principalment amb una taxa d'atur del 26%. De cara al futur, en preveu un descens gradual, fins al 24,9% aquest any i 23,8% el 2015, però no preveu que baixi del 20% fins al 2019.

Davant d'un mercat laboral que considera que es manté "altament fragmentat", el Fons insta a prendre mesures per facilitar la contractació, especialment en el cas dels empleats de baixa formació. Per tal de fer-ho possible, apunta com una de les opcions reduir les contribucions a la Seguretat Social dels ocupadors de treballadors de baixa formació, que considera "una de les més altes d'Europa" i un "obstacle a la demanda de treballadors".

Més IVA

L'informe fa referència al ritme de consolidació fiscal actualment en marxa i que considera "apropiat". Cal mantenir "un equilibri" en l'esforç fiscal que no sigui "excessiu" per ofegar la recuperació ni massa suau per afectar l'estabilització de l'economia, assegura Daniel. Els tècnics de l'FMI destaquen que cal avançar a ritme "gradual", i reconeixen que, a causa "de la mida de l'ajust fiscal necessari a Espanya i el seu baix ràtio d'ingressos fiscals, hi ha arguments per basar-se més en els ingressos a l'hora d'aconseguir la consolidació fiscal". Per això tornen a insistir en una de les velles recomanacions a Espanya: la pujada de l'IVA a través de la reducció de les diferents modalitats de tipus reduïts. "Una gradual reducció dels tractaments preferencials de l'IVA portaria l'esforç recaptatori més en línia amb els socis europeus", apunta el document divulgat avui.

stats