Judicialització

La Fiscalia recorre l'absolució dels síndics de l'1-O

La jutge va absoldre els cinc membres de la Sindicatura Electoral dels delictes de desobediència i usurpació de funcions

2 min
Els cinc síndics de l'1-O acompanyats de representants independentistes a les portes de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaDues setmanes després que la jutge absolgués els cinc síndics de l'1-O, la Fiscalia ha anunciat que recorrerà aquesta decisió, tal com ha confirmat el ministeri públic. Tot i que no ha fet públic l'escrit del recurs d'apel·lació, fonts de la Fiscalia han explicat que consideren que hi ha un "error en l'apreciació" de les proves aportades, sobretot en les documentals, i també consideren que hi ha una "contradicció" entre els fets provats i l'absolució dictada per la jutge.

El jutjat penal número 11 de Barcelona va absoldre Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès dels delictes de desobediència i usurpació de funcions públiques –pels quals s'enfrontaven a dos anys i nou mesos de presó a petició de la Fiscalia–. La magistrada va considerar que no hi havia prou proves per condemnar els cinc síndics, cosa que implicava que prevalia la presumpció d'innocència.

La Fiscalia va ser qui va presentar una querella contra els cinc síndics el 14 de setembre del 2017, en què els acusava dels delictes de desobediència, usurpació de funcions i malversació de fons públics perquè considerava que la Sindicatura Electoral havia continuat funcionant tot i la suspensió de la llei del referèndum aprovada en el ple del 6 de setembre. Després de la instrucció del cas, la jutge va descartar el delicte de malversació de fons públics. Després del judici, la magistrada també va acabar descartant la desobediència i la usurpació de funcions.

Al judici, els cinc síndics van intentar demostrar que no van exercir cap de les seves funcions després que el Tribunal Constitucional notifiqués la suspensió de la llei del referèndum. En canvi, la Fiscalia va intentar provar que la Sindicatura Electoral va continuar treballant malgrat aquesta suspensió. La jutge, però, va concloure que no hi havia prou proves per demostrar la tesi del ministeri públic. La politòloga i membre de la Sindicatura Electoral Tània Verge va augurar en una entrevista a l'ARA que si la Fiscalia recorria la sentència, aquest camí no tenia "recorregut". Ara haurà de ser l'Audiència de Barcelona qui es pronunciï sobre la qüestió i decideixi convertir en ferma o no la sentència.

El president de la sindicatura electoral, Jordi Matas, ja ha censurat la decisió de la Fiscalia en declaracions a Catalunya Ràdio i ha confiat que la justícia acabi confirmant l'absolució.

stats