La Fiscalia investiga Vox per delictes d'odi

El ministeri públic ha obert diligències després d'una denúncia de les comunitats islàmiques de Catalunya

ARA
3 min
Vox. Pau Barrena / AFP

La Fiscalia de Barcelona investiga Vox per delictes d'odi per haver llençat durant la campanya electoral catalana diversos continguts a les xarxes socials amb el títol Stop islamització. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el ministeri públic ha acordat obrir diligències després que les comunitats islàmiques de Catalunya denunciessin Vox fa dues setmanes per delictes d'odi per aquests mateixos fets. Una acció jurídica que van protagonitzar la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (Ucidcat), la Federació Consell Islàmic de Catalunya (FCIC) i la Federació Islàmica de Catalunya (FIC), que agrupen el 90% de les 330 mesquites del territori. En l'escrit de denúncia, les tres entitats denuncien vídeos que Vox ha penjat al seu canal de YouTube en què apareixen imatges dels atemptats del 17-A i es fan afirmacions com "la islamització perpetrada pel separatisme ha convertit Catalunya en un perillós refugi per als jihadistes" o bé "responsabilitzem tots els partits polítics d'haver promogut la perillosa islamització de Catalunya".

Ha sigut a partir d'aquesta denúncia que la Fiscalia ha iniciat una investigació per si algunes de les afirmacions del vídeo en qüestió poden constituir un delicte d'odi. En l'escrit de l'acusació, les comunitats islàmiques indiquen que el muntatge audiovisual "no diferencia nítidament entre les persones musulmanes que viuen amb normalitat i les persones terroristes que van cometre els terribles atemptats i es presenten els musulmans com a estrangers perillosos, sospitosos o potencialment terroristes". A més, les associacions condemnen que s'utilitzin gravacions que no estan enregistrades a Catalunya, com ara de dones vestides amb burca o nicab. Per als denunciats, encara és més greu que es difonguin aquest tipus de vídeos en plena campanya electoral.

De fet, el partit ultra va llençar aquests continguts pocs dies abans de l'inici de la campanya electoral i els ha anat repetint fins a les eleccions del 14-F. Uns comicis que els han permès entrar per primera vegada amb força al Parlament, amb onze diputats, cinc més que Ciutadans i vuit més que el PP.

Altres causes obertes

Aquesta no és la primera denúncia per delictes d'odi que s'interposa contra Vox. Altres associacions repartides per tot l'Estat han portat a la Fiscalia el partit d'extrema dreta, ja sigui per piulades, declaracions o imatges. Algunes han sigut de partits polítics contra líders de la formació ultradretana, com la de Más Madrid contra Javier Ortega Smith per haver afirmat davant de dones amb vel que protestaven contra els talls de llum a La Cañada que "no cal fomentar la cara dura i el delicte dels que ocupen habitatges, dels que roben la llum i pretenen viure de les subvencions". El PSOE també va denunciar el mes d'abril de l'any passat el partit d'extrema dreta a la Fiscalia per una "manifesta i reiterada incitació a l'odi que lesiona tant l'honor del partit com del govern". Finalment, totes dues denúncies van acabar arxivades per la Fiscalia.

Altres causes, però, segueixen obertes, com les que afecten Joan Garriga, cosí del líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, i Mónica Lora, tots dos membres de les llistes de Vox el 14-F com a número tres i número cinc, respectivament. Però aquestes acusacions són de l'etapa anterior a militar a Vox, quan formaven part de Plataforma per Catalunya. Tant Garriga com Lora estan acusats, juntament amb onze antics membres de PxC, d'un delicte d'odi per haver repartit propaganda amb missatges xenòfobs durant la campanya electoral del 2011, un procés judicial que encara està pendent de la vista oral.

La investigació a Vox també arriba poques setmanes després que Twitter tanqués temporalment el compte oficial del partit ultra per "incitació a l'odi" contra els musulmans. La formació va piular que "suposen aproximadament el 0,2% de la població i són responsables del 93% de les denúncies". Diverses ONG van condemnar la piulada.

stats