Política 30/10/2020

Fernández Díaz contradiu el seu ex número 2 i afirma que no sabia res de la Kitchen

L'exministre de l'Interior desvincula Rajoy del cas i nega autenticitat als missatges amb Martínez

Ot Serra
3 min
L'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, entrant a l'Audiència Nacional

MadridJorge Fernández Díaz "no sabia res" sobre el cas Kitchen, l'expresident Mariano Rajoy tampoc i el seu ex número 2, Francisco Martínez, menteix. Aquests són tres dels missatges que l'exministre de l'Interior ha volgut deixar clar al jutge Manuel García Castellón, que instrueix la peça Kitchen dins l'entramat del cas Villarejo, per espolsar-se qualsevol tipus de responsabilitat sobre l'espionatge a l'extresorer del PP Luis Bárcenas i frustrar la informació que pogués tenir sobre possibles corrupteles de dirigents de Génova. "Vostè no sabia res", s'ha arribat a resignar amb to de sospita el magistrat García Castellón, segons publiquen diversos mitjans citant fonts presents a la declaració.

Fernández Díaz ha declarat durant dues hores aproximadament, l'endemà que ho fes l'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez, que estava investigat abans que l'exministre. L'avenç en les investigacions i l'aportació d'uns missatges entre els dos excàrrecs del govern espanyol van portar García Castellón a imputar l'exministre, a petició de la Fiscalia. L'expolític català, però, ha negat l'autenticitat dels missatges –sobre els quals Martínez va aixecar acta notarial– que apunten que Fernández Díaz i el seu número 2 mantenien converses sobre la Kitchen l'any 2013. "L'operació s'ha fet amb èxit: s'ha abocat tot (dos iPhones i un iPad). Demà tindrem l'informe [...]. Una altra cosa és que nosaltres amb l'abocament fet puguem accedir a una gran i interessant informació... veurem. T'informo", deia un dels missatges de Martínez al seu superior incorporat a la causa. Fernández Díaz ha assegurat que pot haver estat manipulat.

Davant aquestes manifestacions, el fiscal Ignacio Stampa ha demanat que es requisi el telèfon mòbil de l'investigat per comprovar si els missatges són certs o no. El representant del ministeri públic ha presenciat aquesta compareixença però serà ràpidament rellevat després que la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, no li concedís plaça fixa a Anticorrupció dimecres quan va acordar diversos nomenaments. No ha calgut que el jutge atengués la petició del fiscal perquè Fernández Díaz ha entregat voluntàriament el seu mòbil, segons ha informat el seu advocat, Jesús Mandri. Amb tot, l'exministre en el seu escrit de defensa ja havia al·legat que no pot aportar els missatges que ell va enviar perquè va canviar de dispositiu.

Se n'assabentava per la premsa

Al llarg de la seva declaració, en la qual només ha contestat al jutge i a la seva defensa, Fernández Díaz ha assegurat que no li va arribar cap informació sobre l'espionatge a Bárcenas ni a través de Rajoy ni a través de l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal. Se n'assabentava per la premsa, ha insistit davant l'incrèdul magistrat. L'investigat ha afegit que hauria sigut una "deslleialtat" que com a ministre de l'Interior no hagués sabut res de l'operació Kitchen si hagués existit.

Aquest dijous Martínez va subratllar que havia parlat amb ell sobre Sergio Ríos, llavors xofer de la família Bárcenas i suposat confident de la Policia Nacional per a la trama, però Fernández Díaz ha negat que Martínez mai li preguntés sobre aquesta persona. De tota manera, l'ex secretari d'estat de Seguretat tampoc no va donar per bona la tesi que l'espionatge era per obtenir informació comprometedora per al PP, sinó que ell estava convençut que l'objectiu era trobar documentació sobre les maniobres de Bárcenas amb diners a l'estranger.

stats