Cap al 23-J
Política 28/06/2023

Feijóo revela finalment el sobresou que li paga el PP: 39.260 euros en nou mesos

El líder del PP percep també 70.000 euros a l'any com a senador i havia evitat fins ara aclarir el que li abonava el partit

3 min
Feijóo durant la sessió de control d’ahir al Senat.

MadridAlberto Núñez Feijóo deia fa una setmana que, a banda dels 70.000 euros a l'any que cobra com a senador, també cobra un "plus" del partit –que reben també la resta de membres de la direcció del PP–. Ho explicava en una entrevista a la Cadena SER en què, de la mateixa manera que confirmava que rebia aquesta retribució extra per part del PP, també es negava a concretar de quant era. Després que aquest dimarts el president del Senat, Ander Gil, li demanés que actualitzés la seva declaració de béns a la cambra alta i que el PP amenacés amb no fer-ho fins després del 23-J, finalment els populars han donat la xifra que va cobrar el 2022 el seu líder en concepte de "despeses de representació": 39.260 euros bruts des de l'abril, quan va ser elegit president del PP, fins al desembre, segons fonts del partit, cosa que suposaria un sou d'uns 4.360 euros bruts al mes. A aquesta xifra i al sou de senador s'hi sumen 1.958,02 euros mensuals en concepte de dietes i despeses que no estan subjectes a la tributació de l'IRPF.

Feijóo ha repetit el mateix patró que un dels seus predecessors, Mariano Rajoy, que ara fa setze anys va evitar revelar el seu sou quan una pensionista l'hi va preguntar al programa de televisió Tengo una pregunta para usted. Una setmana després, l'expresident espanyol va acabar explicant que cobrava 8.000 euros al mes –3.000 com a diputat i 5.000 del PP–. L'actual líder del PP també ha esperat una setmana per revelar la xifra. Ara bé, tot i haver-la fet pública, el partit manté que no actualitzarà la declaració de béns al Senat fins a l'agost, quan el dia 17 es constitueixin les noves corts generals i Feijóo deixi de ser senador per passar al Congrés de Diputats.

L'ofensiva del PSOE

Davant la negativa del PP de fer públic el sou de Feijóo, el PSOE pretenia fer d'aquesta qüestió el seu cavall de batalla des d'ara fins al 23-J. D'entrada, els socialistes van reclamar aquest dilluns a la presidència del Senat que requerís a Feijóo perquè actualitzés la seva declaració de béns "un cop ha confessat, davant d'un mitjà de comunicació, que percep una remuneració procedent del PP de la qual no ha informat el Senat". L'endemà mateix, el president de la cambra alta, Ander Gil, va enviar una carta a Feijóo en què li donava una setmana de marge –fins al 4 de juliol– perquè actualitzés la seva declaració de béns.

Els senadors –però també els diputats del Congrés– han de declarar el patrimoni o retribucions que reben a banda del sou a la cambra alta. El reglament del Senat i també la Loreg estableixen que quan hi ha un canvi en la declaració de béns formalitzada s'ha d'actualitzar i, per això, el PSOE interpreta que Feijóo ho hauria hagut de fer en el moment en què va començar a cobrar aquest sou del partit o, ja que no ho va fer llavors, des que ho va explicar a la Cadena SER.

Fonts de la presidència del Senat defensen que Ander Gil ha donat un termini d'una setmana de marge a Feijóo per "deferència", perquè haurien pogut demanar-ho de forma immediata –no hi ha cap termini marcat ni al reglament del Senat ni a la Loreg–. En canvi, des del PP li retreuen que s'hagi "inventat" aquest termini "forçat pel PSOE", va escriure el portaveu dels populars al Senat, Javier Maroto, aquest dimarts en un tuit.

L'última declaració de béns que va fer Feijóo al Senat va ser el 25 de maig, tot just quan va assumir l'acta de senador després de ser elegit president del PP. En aquell moment va declarar percebre 85.601,86 euros en concepte de "rendiments de treball", sense més concrecions, tot i que la xifra coincideix amb el que havia cobrat fins llavors com a president de la Xunta.

Què passa si Feijóo no compleix amb el termini marcat per Ander Gil i no actualitza la seva declaració de béns? Res, perquè al reglament del Senat no hi ha fixat cap règim sancionador. Ara bé, el PSOE té previst esprémer aquesta qüestió fins al final i farà una denúncia pública del fet que el líder popular no compleixi amb el reglament de la cambra alta.

stats